Одржан јубиларни семинар одгајивачких организација у сточарству Војводине

На Пољопривредном факултету у Новом Саду, где се налази седиште Главне одгајивачке организације на територији АП Војводине, одржан је јубиларни, 10. семинар одгајивачких организација у сточарству АП Војводине.
Том приликом представљени су стручни извештаји о спровођењу мера из одгајивачког програма за 2022. годину по гранама, а учесници скупа упознати су и са актуелностима у раду Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Представљени су развојни задаци у спровођењу одгајивачких програма. У оквиру семинара промовисана је „Матична књига липицанера Србије“
Милорад Малић помоћник покрајинског секретара за пољопривреду истакао је да у Војводини имамо једну главну одгајивачку организацију, а то је Пољопривредни факултет у Новом Саду, која се бави надзором одгајивачког посла.
-Имамо и 12 регионалних одгајивачких организација и 98 основних. Њиховим радом обухваћена је 361 фарма и 5.672 газдинства. Контролом је обухваћено 82.400 говеда, 60.000 свиња, 60.000 оваца, 5.000 коза, 1.300 копитара и 486.000 живине. Главни посао одгајивачких организација је да контролишу грла и да се постарају да буде што више квалтитних која ће своје добре особине пренети на потомство, истакао је Малић и додао да је од 2016 до 2023. за рад одгајивачких организација ресорни секретаријат издвојио 365 милиона динара.
– Сведоци смо да из године у годину опада број грла, али се, са друге стране, повећава број висококвалитетних приплодних животиња у контроли. Резултат тога је више прасади по леглу, већа количина млека и меса, мањи утрошак хране за прираст, односно производња је све рентабилнија, закључио је Малић.
Скуп је свечано отворио др Ненад Катанић, помоћник министарке пољопривреде, нагласивши да сва грла која су обухваћена одгајивачким програмом постижу одличне резултате. Рекао је и да су актуелне мере подршке сточарима конципиране тако да обухвате што већи број животиња, али да ће се у будућности, по узору на ЕУ, већа подршка давати квалитетнијим животињама чија се продуктивност контролише.