Успешно реализован трећи по реду семинар у Мађарској у оквиру пројекта AGRINNO2

На Факултету за пољопривреду у месту Hódmezővásárhely (Мађарска) у термину од 18.3.-19.03.2022. године одржан је трећи по реду семинар под називом „Третман лековитог и ароматичног биља и пласман на тржиште“.

Семинар се реализовао у оквиру пројекта AGRINNO2 – „Унапређење предузетништва и могућности за запошљавање у прекограничном региону кроз пољопривредну праксу засновану на иновацијама” који у партнерству спроводе Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Институт за ратарство и повртарство ʺИнститут од националног значаја за Републику Србијуʺ, Фонд “Европски послови” АПВ као и Непрофитно д.о.о. за развој жупаније Чонград (Мађарска). Као и претходна два пута, и овај пут су учесници студијске посете били представници средњих пољопривредних школа из Футога и Сомбора, представници удружења “Добра башта” из Сремске Митровице као и други релевантни представници из области пољопривреде.

Првог дана семинара представницима из Србије, практична искуства у гајењу лековитог и зачинског биља представило је породично газдинство Dorottya KÉKEGYI, са темом „Еколошки гајено лековито биље и зачини“. У свом породичном газдинству, Dorottya KÉKEGYI се дужи низ година бави производњом зачина као и припремом чајних мешавина и других састојака за чај. Другог дана семинара др László SALLAI одржао је предавање на тему „Механичке обраде лековитог биља и зачина“.

Студијска посета Сегедину (Мађарска), представља трећу од укупно пет планираних посета које је организовао Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство у оквиру пројекта AGRINNO2. Наредна студијска посета организоваће се крајем месеца априла.

Пројекат AGRINNO2, који се суфинансира из Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија 2014-2020, тежи побољшању иновативног приступа у пољопривреди у циљу искоришћавања обрадивог земљишта у окућницама у прекограничном подручју увођењем нових технологија за узгој биљних култура.

——————- Na latinici ——————————

 

Uspešno realizovan treći po redu seminar u Mađarskoj u okviru projekta AGRINNO2

 

Na Fakultetu za poljoprivredu u mestu Hódmezővásárhely (Mađarska) u terminu od 18.3.-19.03.2022. godine održan je treći po redu seminar pod nazivom „Tretman lekovitog i aromatičnog bilja i plasman na tržište“.

 

Seminar se realizovao u okviru projekta AGRINNO2 – „Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama” koji u partnerstvu sprovode Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institut za ratarstvo i povrtarstvo ʺInstitut od nacionalnog značaja za Republiku Srbijuʺ, Fond “Evropski poslovi” APV kao i Neprofitno d.o.o. za razvoj županije Čongrad (Mađarska). Kao i prethodna dva puta, i ovaj put su učesnici studijske posete bili predstavnici srednjih poljoprivrednih škola iz Futoga i Sombora, predstavnici udruženja “Dobra bašta” iz Sremske Mitrovice kao i drugi relevantni predstavnici iz oblasti poljoprivrede.

 

Prvog dana seminara predstavnicima iz Srbije, praktična iskustva u gajenju lekovitog i začinskog bilja predstavilo je porodično gazdinstvo Dorottya KÉKEGYI, sa temom „Ekološki gajeno lekovito bilje i začini“. U svom porodičnom gazdinstvu, Dorottya KÉKEGYI se duži niz godina bavi proizvodnjom začina kao i pripremom čajnih mešavina i drugih sastojaka za čaj. Drugog dana seminara dr László SALLAI održao je predavanje na temu „Mehaničke obrade lekovitog bilja i začina“.

 

Studijska poseta Segedinu (Mađarska), predstavlja treću od ukupno pet planiranih poseta koje je organizovao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u okviru projekta AGRINNO2. Naredna studijska poseta organizovaće se krajem meseca aprila.

 

Projekat AGRINNO2, koji se sufinansira iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija 2014-2020, teži poboljšanju inovativnog pristupa u poljoprivredi u cilju iskorišćavanja obradivog zemljišta u okućnicama u prekograničnom području uvođenjem novih tehnologija za uzgoj biljnih kultura.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.