Uspešno realizovan prvi studijski program u Segedinu u okviru projekta AGRINNO2

U okviru projekta AGRINNO2 – „Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama”, koji u partnerstvu sprovode Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institut za ratarstvo i povrtarstvo ʺInstitut od nacionalnog značaja za Republiku Srbijuʺ, Fond “Evropski poslovi” APV kao i Neprofitno d.o.o. za razvoj županije Čongrad (Mađarska), organizovan je 28.1. – 29.1.2022. godine prvi studijski program u Segedinu (Mađarska). Učesnici studijske posete bili su predstavnici srednjih poljoprivrednih škola iz Vršca, Futoga i Sombora, predstavnici udruženja “Dobra bašta” iz Stanišića i Sremske Mitrovice kao i drugi relevantni predstavnici iz oblasti poljoprivrede.

U okviru studijskog programa gore pomenuti predstavnici iz Srbije imali su prilike da kroz dvodnevni seminar i radionicu, koji su se održavali na Fakultetu za poljoprivredu, Univerziteta u Segedinu (Hódmezővásárhely), se upoznaju sa primerima dobre prakse proizvođača paprike i lekovitog bilja u Čongrad regionu. Tom prilikom čuli su uspešne poslovne priče od strane mađarskih preduzetnika: Ernő Aszalai (proizvođač lekovitog bilja, Hódmezővásárhely), Róbert Vinklert (Herbária doo, Székkutas), Ingrid Gyalai (proizvođač paprike, Pusztaföldvár), István Ocsko (Szegedi Paprika Zrt., Segedin) i Róbert Varga (AgroGorzsa Zrt., Hódmezővásárhely).

Takođe, polaznici su imali prilike i da odslušaju stručno predavanje univerzitetskog profesora dr Ferenc Lantos na temu “Proizvodnja karotinskih supstanci i njihov značaj u paprici” i da dodatno čuju razloge zbog kojih su segedinski proizvođači začinskih mlevenih paprika izuzetno ponosni na njihov proizvod koji ujedno predstavlja i najvažniji sastojak tradicionalne mađarske kuhinje. Vredno je spomenuti i to da je upravo na segedinskom Univerzitetu predavao čuveni profesor Albert Szent- Györgyi koji je segedinskoj paprici doneo i najveću slavu zbog toga što je uspeo da iz nje izdvojio vitamin C za šta je dobio Nobelovu nagradu.

Ova Studijska poseta Segedinu bila je prva od planiranih edukacija i seminara koje je organizovao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u okviru projekta AGRINNO 2. Naredna studijska poseta Segedinu planirana je već krajem februara meseca.

Projekat AGRINNO 2, koji se sufinansira iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija 2014-2020, teži poboljšanju inovativnog pristupa u poljoprivredi u cilju iskorišćavanja obradivog zemljišta u okućnicama u prekograničnom području uvođenjem novih tehnologija za uzgoj biljnih kultura.