Успешно реализован први студијски програм у Сегедину у оквиру пројекта AGRINNO2

У оквиру пројекта AGRINNO2 – „Унапређење предузетништва и могућности за запошљавање у прекограничном региону кроз пољопривредну праксу засновану на иновацијама”, који у партнерству спроводе Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Институт за ратарство и повртарство ʺИнститут од националног значаја за Републику Србијуʺ, Фонд “Европски послови” АПВ као и Непрофитно д.о.о. за развој жупаније Чонград (Мађарска), организован је 28.1. – 29.1.2022. године први студијски програм у Сегедину (Мађарска). Учесници студијске посете били су представници средњих пољопривредних школа из Вршца, Футога и Сомбора, представници удружења “Добра башта” из Станишића и Сремске Митровице као и други релевантни представници из области пољопривреде.

У оквиру студијског програма горе поменути представници из Србије имали су прилике да кроз дводневни семинар и радионицу, који су се одржавали на Факултету за пољопривреду, Универзитета у Сегедину (Hódmezővásárhely), се упознају са примерима добре праксе произвођача паприке и лековитог биља у Чонград региону. Том приликом чули су успешне пословне приче од стране мађарских предузетника: Ernő Aszalai (произвођач лековитог биља, Hódmezővásárhely), Róbert Vinklert (Herbária доо, Székkutas), Ingrid Gyalai (произвођач паприке, Pusztaföldvár), István Ocsko (Szegedi Paprika Zrt., Segedin) i Róbert Varga (AgroGorzsa Zrt., Hódmezővásárhely).

Такође, полазници су имали прилике и да одслушају стручно предавање универзитетског професора др Ferenc Lantos на тему “Производња каротинских супстанци и њихов значај у паприци” и да додатно чују разлоге због којих су сегедински произвођачи зачинских млевених паприка изузетно поносни на њихов производ који уједно представља и најважнији састојак традиционалне мађарске кухиње. Вредно је споменути и то да је управо на сегединском Универзитету предавао чувени професор Albert Szent- Györgyi који је сегединској паприци донео и највећу славу због тога што је успео да из ње издвојио витамин Ц за шта је добио Нобелову награду.

Ова Студијска посета Сегедину била је прва од планираних едукација и семинара које је организовао Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство у оквиру пројекта AGRINNO 2. Наредна студијска посета Сегедину планирана је већ крајем фебруара месеца.

Пројекат AGRINNO 2, који се суфинансира из Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија 2014-2020, тежи побољшању иновативног приступа у пољопривреди у циљу искоришћавања обрадивог земљишта у окућницама у прекограничном подручју увођењем нових технологија за узгој биљних култура.