САОПШТЕЊЕ Вредан подстицај за унапређивање научно-стручних активности пољопривреде у Војводини

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић уручио је данас  декану Пољопривредног факултета Недељку Тици уговоре о додели бесповратних средстава за одржавање научно – стручних активности у области пољопривреде и руралног развоја у Војводини у 2021. години.

 Секретар Божић је истакао да бесповратна финансијска средства која се додељују по овом конкурсу износе укупно до пет милиона  динара. 

 Поред одлуке о подршци вредној преко 3,7 милиона динара, коју је ресорни секретаријат наменио за реализацију десет пројеката са којима је конкурисао Пољопривредни факултет, средства су одобрена за још три пројекта. Ради се о по једном пројекту који су поднели Филозофски факултет и Научни институт за ветеринарство из Новог Сада и Средња пољопривредна прехрамбена школа „Стеван Петровић – Бриле“ из Руме“, истакао је секретар Божић и додао да је реч о квалитетним пројкетима који су испунили све критеријуме у циљу унапређивања пољопривреде и руралног развоја у нашој покрајини.

Подршка ће, како је ресорни секретар нагласио,  конкретно бити намењена за организовање научно – стручних скупова, студијских путовања, семинара, радионица, трибина и предавања у области пољопривреде и руралног развоја – активности које ће бити реализоване у наредном периоду и које су запослени на Пољопривредном факултету издвојили као значајне за даље унапређивање војвођанске пољопривреде.

Ресорни секретар је навео да се већи део ових пројеката који ће бити реализовани уз помоћ покрајинских средстава, у оквиру инвестиције укупне вредности преко 9,5 милиона динара, бави унапређивањем промоције и пласмана вина, органске производње и прехрамбене технологије.

Божић је истакао да је сарадња Покрајинског секретаријата за пољопривреду и овог факултета изразито успешна, те навео да је она апсолутно „стуб даљег развоја пољопривреде“.Поткрепио је то и чињеницом да без образовних институција и научне кадрове нема напретка, а да је један од најбитнијих приоритета Покрајинске владе и Секретаријата  управо улагање у те сегменте.

Декан Пољопривредног факултеат проф. др Недељко Тица захвалио се на добијеним средствима и изнео важност данашње посете ресорног секретара, указујући да је то још једна потврда одличним односима и континуираној подршци које Пољопривредни факултет има од  Покрајинске владе и ресорног секретаријата.

„ Данашњи уговори, које смо потписали поводом финансирања научно-стручних активности представља традиционалну линију финансирања којом Покрајински секретаријат за пољопривреду подржава наш факултет. За нас је то додатно значајно, јер је прошле године услед пандемије вируса ковид 19 та подршка изостала.Поновна могућност да будемо подржани на овај начин не само што значи наставак, него најављује и коначан повратак нормалним активностима и животу што је и успех и Покрајинске владе и Секреатријата“, нагласио је декан Пољопривредног факултета.

Тица је нагласио да су ова средства важна подршка у  реализацији различитих програма у оквиру научно-стручних активности у преношењу знања свим пољопривредницима, и исто тако значајна и за научнике који се у току ових програма суочавају са искуствима у оквиру непосредног бављења пољопривредном производњом.Како је истакао, управо та размена искустава ће помоћи да у наредном периоду запослени остваре још бољи резултати у научним активностима, и са друге стране да та научна знања буду пренета пољопривредницима.