Održana završna konferencija projektu WASIDCA

U Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, danas je održana završna konferencija u sklopu aktivnosti projekta WASIDCA (Water supply and water infrastructure development in the boundary catchment areas) koji se sufinansira sredstvima Evropske unije u okviru INTEREG IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija.

Prisutne su pozdravili Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, v.d. direktora „JVP Vode Vojvodine” Srđan Kružević, predsednik Opštine Kanjiža Robert Fejstamer, direktor Direkcije vodoprivrednog preduzeća za Donju Tisu dr Peter Kozak i projektni menadžer Predrag Rajić.

Predstavnici partnera u projektu WASIDCA održali su završne prezentacije kojima su predstavili ostvarene ciljeve i rezultate projekta među kojima su izgradnja i rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kanjiži, zatim organizacija vodne delatnosti i upravljanje poplavama u Republici Srbiji i Mađarskoj.

Ukupna vrednost projekta iznosi 6.980.607,96 evra. Vrednost dela projekta koji se odnosi na Sekretarijat iznosi 890.984,00 evra. Evropska Unija sufinansira projekat u iznosu od 85%.

Zahvaljujući ovom projektu Sekretarijat je postao vlasnik 2.500 metara mobilnih brana za odbranu od poplava i prateće opreme. Izvršena je i obuka 45 lica koja će u slučaju potrebe raditi na aktiviranju brana. Brane su date na korišćenje JVP „Vode Vojvodine“. Ovo je prvi projekat koji se finansira iz fondova EU, a na kom se Sekretarijat javlja kao partner u svojoj istoriji.

Naposletku je istaknuto veliko zadovoljstvo ovom uspešnom prekograničnom saradnjom, sa željom da se ona nastavi.

Konferencija je održana u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.