Održan drugi studijski program u Segedinu u okviru projekta AGRINNO2

U okviru projekta AGRINNO2 – „Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama”, koji u partnerstvu sprovode Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institut za ratarstvo i povrtarstvo ʺInstitut od nacionalnog značaja za Republiku Srbijuʺ, Fond “Evropski poslovi” APV kao i Neprofitno d.o.o. za razvoj županije Čongrad (Mađarska), organizovan je 25.2. – 26.2.2022. godine drugi studijski program u Segedinu (Mađarska). Kao i do sada, učesnici studijske posete bili su predstavnici srednjih poljoprivrednih škola iz Futoga i Sombora, predstavnici udruženja “Dobra bašta” iz Stanišića i Sremske Mitrovice kao i drugi relevantni predstavnici iz oblasti poljoprivrede.

Predstavnici iz Srbije imali su prilike da kroz posetu preduzeću DUNA-R DOO iz Senteša (Szentes), steknu praktična iskustva u gajenju različitih vrsta paprike (kao npr. Bela paprika Mátra F1, Dorothy F1, Fjord F1 i dr.) i visoko kvalitetnog semena. Preduzeće DUNA-R DOO iz Senteša je inače preduzeće koje posluje već 25 godina i poznato je po izvozu svojih proizvoda u petnaest zemalja sveta.

Drugog dana seminara, koji je održan na Fakultetu za poljoprivredu, Univerziteta u Segedinu (Hódmezővásárhely), govorilo se više o gajenju odabranih biljaka kao što su piskavica i indijanski duvan (dr Viktor Vojnich), te o mogućnostima i stanju proizvodnje lekovitog bilja u Mađarskoj kao i o gajenju kamilice i limunske trave (dr Peter Jakab).

Studijska poseta mestu Szentes i Hódmezővásárhely u Mađarskoj je druga od planiranih edukacija i seminara koje je organizovao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u okviru projekta AGRINNO 2. Naredna studijska poseta Segedinu organizovaće se sredinom marta meseca.

Projekat AGRINNO 2, koji se sufinansira iz Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija 2014-2020, teži poboljšanju inovativnog pristupa u poljoprivredi u cilju iskorišćavanja obradivog zemljišta u okućnicama u prekograničnom području uvođenjem novih tehnologija za uzgoj biljnih kultura.

Galerija slika studijske posete