Одржан други студијски програм у Сегедину у оквиру пројекта AGRINNO2

У оквиру пројекта AGRINNO2 – „Унапређење предузетништва и могућности за запошљавање у прекограничном региону кроз пољопривредну праксу засновану на иновацијама”, који у партнерству спроводе Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Институт за ратарство и повртарство ʺИнститут од националног значаја за Републику Србијуʺ, Фонд “Европски послови” АПВ као и Непрофитно д.о.о. за развој жупаније Чонград (Мађарска), организован је 25.2. – 26.2.2022. године други студијски програм у Сегедину (Мађарска). Као и до сада, учесници студијске посете били су представници средњих пољопривредних школа из Футога и Сомбора, представници удружења “Добра башта” из Станишића и Сремске Митровице као и други релевантни представници из области пољопривреде.

Представници из Србије имали су прилике да кроз посету предузећу ДУНА-Р ДОО из Сентеша (Szentes), стекну практична искуства у гајењу различитих врста паприке (као нпр. Бела паприка Mátra F1, Dorothy F1, Fjord F1 и др.) и високо квалитетног семена. Предузеће ДУНА-Р ДОО из Сентеша је иначе предузеће које послује већ 25 година и познато је по извозу својих производа у петнаест земаља света.

Другог дана семинара, који је одржан на Факултету за пољопривреду, Универзитета у Сегедину (Hódmezővásárhely), говорило се више о гајењу одабраних биљака као што су пискавица и индијански дуван (др Viktor Vojnich), те о могућностима и стању производње лековитог биља у Мађарској као и о гајењу камилице и лимунске траве (др Peter Jakab).

Студијска посета месту Szentes и Hódmezővásárhely у Мађарској је друга од планираних едукација и семинара које је организовао Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство у оквиру пројекта AGRINNO 2. Наредна студијска посета Сегедину организоваће се средином марта месеца.

Пројекат AGRINNO 2, који се суфинансира из Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија 2014-2020, тежи побољшању иновативног приступа у пољопривреди у циљу искоришћавања обрадивог земљишта у окућницама у прекограничном подручју увођењем нових технологија за узгој биљних култура.

Галерија слика студијске посете