Незаобилазна улога ПСС у развоју пољопривреде

Развој стручних и саветодавних послова у пољопривреди био је назив панела који је данас одржан на штанду Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство на 90. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.
Учесници панела, чији модератор је био Младен Петреш, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, најпре су имали прилику да чују искуства Италије у овој области која су изнели стручњаци регије Фурланија-Јулијска крајина.
Рад ПСС „Пољопривредна станица Нови Сад“, која постоји 70 година, представио је директор Владимир Михић рекавши да да ова стручна служба покрива 204.000 хектара на територији Јужнобачког округа. У оквиру ове ПСС ради јединствен Центар за усавршавање пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача. Такође, у овој саветодавној служби налази се и републички центар Прогнозно-извештајне службе заштите биља (ПИС) који координира радом свих регионалних центара.
Стеван Савчић, директор ПСС Сремска Митровица, истакао је да ова служба уз редовне послове које обавља, пољопривредницима са своје територије омогућава да ураде бесплатну контролу плодности земљишта. Посебан акценат у раду ове службе стављен је на заштиту животне средине и то кроз контролу исправности прскалица и прикупљање амбалаже пестицида.
Прогнозно-извештајна служба (ПИС) је јединствен систем у Србији и регоиону који подразумева обављање стручних послова у области заштите биља – праћење патогена и предлагање мера за њихово сузбијање. Податке о патогенима, како је истакла Милена Марчић руководилац ПИС, прикупља 60 стручњака у 34 регионална центра широм Србије. Савети о потребним мерама пољопривредницима се достављају путем портала, смс порука, друштвених мрежа, тв емисија.
Покрајински секретаријат за пољопривреду издваја 100 милиона динара за рад војвођанских ПСС, а како је рекао подсекретар Александар Пановски подсекретар у Секретаријату за пољопривреду, све службе су конкурисале и добиће средства по овом конкурсу. Пановски је истакао да је у плану израда средњорочног програма рада ПСС за период 2024-2028 године након чега ће бити израђен акциони план за његово спровођење.
Признање за рад саветодавним службама одала је и државна секретарка у Министарству пољопривреде, Ивана Поповић, рекавши да су оне поднеле огроман терет увођења система еАграр и неопходне дигитализације пољопривреде. Поповићева је нагласила да је 360.000 газдинстава већ поднело захтеве за подстицаје путем ове платформе, као и да су већ почеле исплате. Ове године, како је истакла, пољопривредници могу да рачунају на буџет у износу од преко 104 милијарде динара. Део средстава обезбеђен је након недавних преговора са пољопривредницима који су протестовали.