Имамо велик потенцијал за наводњавање који треба боље да користимо

Данас је на штанду Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство на 90. међународном пољопривредном сајму одржана панел дискусија на тему „Интензивирање и коришћење пољопривредног земљишта кроз развој и коришћење вода“.
Србија и Војводина имају значајне водотоке захваљујући којима би могле да се наводњавају велике пољопривредне површине, рекао је том приликом проф. др Атила Бездан са новосадског Пољопривредног факултета. Додао је да је у Војводини захваљујући систему ДТД и природним водотоцима могуће наводњавати више од 50 одсто пољопривредног земљишта, а тренутно се наводњава свега седам- осам одсто.
Дејан Лазић из ЈВП „Воде Војводине“ нагласио је да је под системима за наводњавање у Војводини тренутно 75.000 хектара, а величине површина које се заливају варирају од 0,5 до 2.600 хектара. Подсетио је да је у току изградња система за наводњавање средствима из Абу Даби фонда. Завршетак овог великог пројекта очекује се за неколико година када ће под системима за наводњавање бити знатно веће површине.
Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине контролише управљање водама у заштићеним пределима како не би дошло до њиховог уништавања, објаснио је један од панелиста из овог Секретаријата, Драган Ђурица.
Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство издваја велика средства за унапређење наводњавања у Војводини. Према речима Петра Самоловца, помоћника покрајинског секретара, конкурс за наводњавање вредан је три милиона евра, а газдинства су прошле године искористила 90 одсто конкурсних средстава. Прошлогодишња суша утицала је на то да се повећа интересовање пољопривредника за овај конкурс, па је ове године, као је рекао Самоловац пристигло чак 50 одсто више пријава.
Своја искуства у области наводњаавња изнели су и гости из италијанске регије Фурланија-Јулијска крајина који су рекли да је недостатак воде све већи проблем са којим се суочавају. Њихова истраживања базирају се на рационализацији употребе воде, а један од великих проблема ствара им застарела инфраструктура.