Више од 378 милиона динара за наводњавање нових 3.0000 хектара пољопривредног земљишта у АП Војводини

У свечаном холу Владе Војводине, подсекретар Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Александар Пановски уручио је данас уговоре корисницима који су остварили права на доделу средстава за суфинансирање по Конкурсу за навабку опреме и системе за наводњавање. Субвенције које ће добити 365 пољопривредних газдинства, омогућиће повећање површина пољопривредног земљишта под системима за наводњавање у Војводини за 3.000 хектара. Средства која је Покрајински секретаријат по првој одлуци ове године определио пољопривредним газдинствима износе преко 378 милиона динара.
Додела оваквих уговора корисницима, носиоцима пољопривредних газдинстава, како је на почетку обраћања истакао Александар Пановски, за Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је увек право задовољство и показатељ да су активности Секретаријата на правом путу.
-Средства која је Покрајински секретаријат по првој одлуци ове године определио пољопривредним газдинствима износе преко 378 милиона динара, а укупна вредност инвестиције са уложеним средствима корисника је скоро 670 милиона динара или око 5,7 милиона евра. Кроз Конкурс је суфинасирана набавка 154 пумпи и агрегата за наводњавање, 63 тифона, осам система за наводњавање у типу ренџер, 26 соларних система за наводњавање и 234 система за наводњавање у усевима, рекао је Пановски и додавши да је за овај Конкурс интресовање пољопривредника било изузетно, за 40 одсто веће него претходне године.
Због великог броја пристиглих пријава заинтересованих пољопривредних газдинстава на Конкурс за суфинансирање набавке опреме система за наовдњавање Покрајинска влада је на предлог Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство одобрила повећање годишњег буџета за додатних 80 милиона динара. То ће омогућити, напоменуо је Александар Пановски додатно проширење листе прихватљивих корисника средстава.
-То значи да посао са суфинансирањем система за наводњавање није прошао, ради се даље. Наредни ребаланс буџета који очекујемо око септембра, омогућиће укупан буџет по Конкурсу у висини скоро 460 милиона динара. То је јасан показатељ да Покрајинска влада, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство препознају потребе и значај наводњавање, рекао је Пановски.
Атила Милутиновић из Орома у општини Кањижа је један од корисника коме су одобрена средства и који се зуахваљујући овој помоћи вратио производњи дувана Берлеј.
-Средства која смо добили у висини 70 одсто нам значе много. Конурисали смо за средства за набавку тифона који је неопходан за производњу дувана Берлеј, који радимо у кооперацији са компанијом JTI из Сенте. Када сам се договарао за поновно покретање производње ове сорте дувана са JTI након паузе јер овај дуван није био потребан, услов за пристанак је био да ми се помогне у набавци система за наводњавање, јер без тога нема производње, каже Атила Милутиновић који је пре 10 година био највећи проивзођач дувана Берлеј у Србији и коме су остварена средства значајно помогла да се врати производњи Берлеја.
Један од потписника уговора је и Струхар Михал из Силбаша, произвођач индустријске паприке. Михал је остварио право на средства за суфинасирање система за наводњавање кап-по-кап на површини 4 хектара.
-Набавио сам траке кап-по-кап, цревам хидрициклон за шта сам остварио повраћај средстава у висини 70 одсто вредности инвестиције. То је значајни повраћај јер свака помоћ нам значи, поготово у изазовним годинама као што је ова, наглашава Михал који је овај систем већ инсталирао при самој сетви паприке и који је већ показао своје предсности у проивзодњи.