САОПШТЕЊЕ: За противградну заштиту усева у АП Војводини обезбеђено 760 ракета

Нови Сад, 16. април – Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство обезбедио је нових 760 ракета, у вредности од 30 милиона динара, за противградну заштиту пољопривредних усева на територији АП Војводине.

 Примопредаја ракета обављена је данас у просторијама Републичког хидрометеоролошког завода – у магацину противградних ракета Радарског центра „Фрушка гора“, на локалитету Краљева столица.

 Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић истакао је да ресорни секретаријат на овај начин настоји да унапреди систем противградне заштите, те да се усеви наших пољопривредних произвођача на адекватан начин обезбеде.

 Он је нагласио да се приводе крају радови на Радарском центру „Фрушка гора“, где ће бити успостављен аутоматизован систем одбране од града, а тај пројекат је вредан 600 милиона динара. Након тога почиње реализација пројекта аутоматизације радарских центара „Бајша“ и „Самош“, а вреднст те инвестиције је 1,4 милијарде динара.

 „Очекујемо да ћемо за две године имати потпуно аутоматизован систем одбране од града за целокупну територију Војводине“, рекао је Божић.

 Директор Републичког хидрометеоролошког завода проф. др Југослав Николић навео је да у Србији има 13 радарских центара, од којих су три на територији АП Војводине.

 Он је нагласио да Покрајинска влада сваке године даје значајну подршку радарским центрима у АП Војводини, како би се омогућио безбеднији и ефикаснији рад система противградне заштите.

 Николић је истакао и значај пројекта аутоматизације система противградне заштите, који финансира Покрајинска влада. 

„У Радарском центру ’Фрушка гора’ за почетак сезоне је спремно 90 аутоматских ласера, док ће преосталих 28 бити спремно у јуну, чиме ће овај центар у потпуности бити аутоматизован. Тиме ћемо постићи главни циљ да се ризик од града смањи на најмању могућу меру, а све то чинимо у складу са дометима струке“, рекао је Николић и додао да је из покрајинског буџета обезбеђено финансирање аутоматизације радарских центара „Самош“ и Бајша, где је предвиђено укупно 389 лансирних станица.