Razgovori predstavnika Pokrajinske vlade sa delegacijom iz Jermenije o ruralnom razvoju

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski i pomoćnik Mladen Petreš sastali su se danas u Pokrajinskoj vladi sa delegacijom iz Jermenije u kojoj su bili predstavnici nadležnih državnih institucija zaduženih za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj.

Jermenska delegacija boravi u dvodnevnoj poseti našoj zemlji, s ciljem da se upozna sa funkcionisanjem lokalnih akcionih grupa i sistemom podrške održivom ruralnom razvoju na teritoriji Republike Srbije i AP Vojvodine.

Panovski je tom prilikom gostima iz Jermenije predstavio politiku u vezi sa razvojem  poljoprivrede i ruralnim razvojem u AP Vojvodini, istakavši da Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat prate nacionalnu strategiju i mere podrške u tim oblastima.

Kako je Panovski dodao, na pokrajinskom nivou je u ovoj budžetskoj godini poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim zadrugama i poljoprivrednim preduzećima, kroz različite mere podrške, namenjeno 1,4 milijarde dinara.

Kada u pitanju ruralni razvoj, on je naveo da se najvećim delom sredstva izdvajaju za startape i podršku mladim poljoprivrednicima, kao i za diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti u poljoprivrednim gazdinstvima, a podršku imaju i različite manifestacije na teritoriji cele pokrajine.

Na današnjem sastanku posebno je bilo reči o radu poljoprivrednih stručnih stanica, koji se na teritoriji Vojvodine finansira iz pokrajinskog budžeta. Pomoćnik Mladen Petreš je istakao da u Vojvodini trenutno postoji 12 poljoprivrednih stanica koje pružaju stručnu i savetodavnu podršku poljoprivrednicima, s ciljem da zaštite useve i unaprede poslovanje.

Delegaciju iz Jermenije čine zamenici guvernera regiona Lori i Tamuš, zatim predstavnici Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Jermenije, ministarstava privrede, teritorijalne uprave i infrastrukture, kao i poljoprivrednog fakulteta.