Разговори представника Покрајинске владе са делегацијом из Јерменије о руралном развоју

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство Александар Пановски и помоћник Младен Петреш састали су се данас у Покрајинској влади са делегацијом из Јерменије у којој су били представници надлежних државних институција задужених за развој пољопривреде и рурални развој.

Јерменска делегација борави у дводневној посети нашој земљи, с циљем да се упозна са функционисањем локалних акционих група и системом подршке одрживом руралном развоју на територији Републике Србије и АП Војводине.

Пановски је том приликом гостима из Јерменије представио политику у вези са развојем  пољопривреде и руралним развојем у АП Војводини, истакавши да Покрајинска влада и ресорни секретаријат прате националну стратегију и мере подршке у тим областима.

Како је Пановски додао, на покрајинском нивоу је у овој буџетској години пољопривредним газдинствима, земљорадничким задругама и пољопривредним предузећима, кроз различите мере подршке, намењено 1,4 милијарде динара.

Када у питању рурални развој, он је навео да се највећим делом средства издвајају за стартапе и подршку младим пољопривредницима, као и за диверзификацију економских активности у пољопривредним газдинствима, а подршку имају и различите манифестације на територији целе покрајине.

На данашњем састанку посебно је било речи о раду пољопривредних стручних станица, који се на територији Војводине финансира из покрајинског буџета. Помоћник Младен Петреш је истакао да у Војводини тренутно постоји 12 пољопривредних станица које пружају стручну и саветодавну подршку пољопривредницима, с циљем да заштите усеве и унапреде пословање.

Делегацију из Јерменије чине заменици гувернера региона Лори и Тамуш, затим представници Одбора за пољопривреду Народне скупштине Јерменије, министарстава привреде, територијалне управе и инфраструктуре, као и пољопривредног факултета.