Predsednik Juhas posetio štand Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na Međunarodnom sajmu poljoprivrede

U okviru 91. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Balint Juhas posetio je danas štand Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Predsednik Juhas se ovom prilikom obratio prisutnima i izrazio zadovoljstvo što prvi put posećuje ovu manifestaciju u svojstvu predsednika Skupštine AP Vojvodine.

„Sajam poljoprivrede je ponovo manifestacija u usponu — povećava se broj izlagača i zemalja koje su prisutne. Ovo je praznik naše poljoprivrede i ovde možemo da kažemo da proizvodimo poljoprivrednu mehanizaciju svetske klase, kao i da imamo poljoprivrednu, prehrambenu i prerađivačku industriju, koje proizvode kvalitetne proizvode“, rekao je predsednik Juhas i dodao da je Sajam mesto spajanja poljoprivrede, privrede i nauke, i stvaranja sinergije znanja i novih vrednosti.

Istakao je značaj partnerstva Evropske unije na ovogodišnjem Sajmu.

„Nadam se da će to dati uspon i dodatan zalet saradnji Vojvodine i okolnih evropskih regija“, izjavio je Juhas i dodao da Novosadski sajam može da računa na partnerstvo Skupštine APV, kao i na jačanje saradnje sa Mađarskom i promovisanje turističkih vrednosti.

Generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić naveo je da Sajam godinama unazad ima dobru saradnju sa Skupštinom AP Vojvodine.

„Mađarska je nama kao zemlja partner uvek bila pri pomoći. Ponudićemo predsedniku Juhasu da nam Mađarska bude zemlja partner na Sajmu turizma koji će biti u decembru ove godine. Siguran sam da ćemo u zajedničkoj sinergiji dati doprinos razvoju naše dve države,“, naveo je Lovrić.

Resorni sekretarijat je organizovao panel diskusiju „Doprinos fakulteta digitalnoj poljoprivredi kroz istraživanje i edukaciju“, na kojoj je, sa predstavnicima Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, bilo reči o digitalnoj platformi „Agris“, koju je Fakultet razvio uz pomoć Sekretarijata.

To je sveobuhvatna i jedinstvena platforma na tržištu, koja se zasniva na podacima koje Poljoprivredni fakultet akulumira već 70 godina i koja treba da bude oslonac postojećim i novim generacijama poljoprivrednih proizvođača u digitalnoj transformaciji poljoprivrede.