Председник Јухас посетио штанд Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство на Међународном сајму пољопривреде

У оквиру 91. Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду, председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Балинт Јухас посетио је данас штанд Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Председник Јухас се овом приликом обратио присутнима и изразио задовољство што први пут посећује ову манифестацију у својству председника Скупштине АП Војводине.

„Сајам пољопривреде је поново манифестација у успону — повећава се број излагача и земаља које су присутне. Ово је празник наше пољопривреде и овде можемо да кажемо да производимо пољопривредну механизацију светске класе, као и да имамо пољопривредну, прехрамбену и прерађивачку индустрију, које производе квалитетне производе“, рекао је председник Јухас и додао да је Сајам место спајања пољопривреде, привреде и науке, и стварања синергије знања и нових вредности.

Истакао је значај партнерства Европске уније на овогодишњем Сајму.

„Надам се да ће то дати успон и додатан залет сарадњи Војводине и околних европских регија“, изјавио је Јухас и додао да Новосадски сајам може да рачуна на партнерство Скупштине АПВ, као и на јачање сарадње са Мађарском и промовисање туристичких вредности.

Генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић навео је да Сајам годинама уназад има добру сарадњу са Скупштином АП Војводине.

„Мађарска је нама као земља партнер увек била при помоћи. Понудићемо председнику Јухасу да нам Мађарска буде земља партнер на Сајму туризма који ће бити у децембру ове године. Сигуран сам да ћемо у заједничкој синергији дати допринос развоју наше две државе,“, навео је Ловрић.

Ресорни секретаријат је организовао панел дискусију „Допринос факултета дигиталној пољопривреди кроз истраживање и едукацију“, на којој је, са представницима Пољопривредног факултета у Новом Саду, било речи о дигиталној платформи „Агрис“, коју је Факултет развио уз помоћ Секретаријата.

То је свеобухватна и јединствена платформа на тржишту, која се заснива на подацима које Пољопривредни факултет акулумира већ 70 година и која треба да буде ослонац постојећим и новим генерацијама пољопривредних произвођача у дигиталној трансформацији пољопривреде.