Покрајински секретаријат за пољоприведу традиционално домаћин младим пољоприрведницима

Данас је још једном на Пољопривредном сајму, сада већ по традицији, Покрајински секретаријат за пољопривреду и водопривреду био домаћин конференције Српског удружења младих пољопривредника. Скуп је на почетку у име Српског удружења младих пољопривредника поздравио Александар Миловиновић. Потом се у име домаћина обратио подсекретар Покрајинскиог секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Александар Пановски који је овом приликом подсетио на активности које Секретаријат кроз своје деловање спроводи како би поправио демографску слику младих пољоприведника, и дао им ветар у леђа у њиховим почецима у пољопривреди.
-Покрајински секретаријат има посебну линију финансијске подршке младим пољопривредницима. Корисници ове линије су млади пољопривредници старости од 18 до 40 година, који су у години када је Конкурс отворен регистровали пољопривредно газдинство. Ова мера подршке постоји од 2017, године, а од тада до краја 2022. укупно 785 индивидуалних младих пољопривредних произвођача је добило „старт ап“ подршку. Овај конкурс, за 2023. годину је у току, а за његову реализацију је обезбеђено 200 милиона динара је у току, рекао је Пановски и нагласио да млади пољопирведници преко ове конкурсне линије могу добити поврат од 90 одсто вредности инвестиције. Треба истаћи да млади пољопривредници, као индивидуални пољопрвиедни произвођачи могу да користе и друге мере подршке Покрајинског секретаријата. До сада је младим пољопрведницима преко линије подршке младима додељено, у петогодишњем периду 2,1 милијарда динара.
Свестрану подршку и сарадњу Срско удружење младих пољопривредника има и од Привредне коморе Војводине. Како је истако Младен Петковић, ова институција се труди да младим пољопрведницима пренесе знања колега из Еворопске уније која је и наш стратешки партнер. То потврђују и подаци о спољнотрговинској размени који упућују да је у прошлој години извоз у ЕУ био на нивоу 4,8 милијарди, а увоз 3,2 милијарди динара.
-У наредном периоду циљ нам је, с обрзиром да су најсавремнији воћњаци у земљи у Војводини, Покрајну управо промовишемо као значајни вочарски регион.
На конференцији су се обратили и представници удружења младих пољопривредника из Словеније, Чешке и Словачке. Сви они имају заједничке изазове с којима се суочавају као почетници и један од деловања рада је управо усмерен на сарадњу са државним институцијама у циљу обезбеђења већих подстицаја намењених младим пољопривредницима. Заједнички проблем им је и како привући што више младих да се баве пољопривредом, граном коју углавном већина младих не види као атрактивну. Активности су усмерене и на боље услове на тржишту, а све више се суочавају с проблемом рестриктивног коришћења пестицида у пољопривреди.