Mladi poljoprivrednici u Srbiji i u EU

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika održana je tribina “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU” u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede na štandu Pokrajinske vlade. Pokrajinski sekretar Čedomir Božić istakao je značaj promovisanja omladisnkog preduzentištva u oblasti poljoprivrede sa ciljem povećanja broja mladih poljoprivrednika. On je tom prilikom rekao da se pokrajinski sekretarijat zalaže za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, jačanje kulture udruživanja mladih poljoprivrednika i zajednički nastup na domaćem i stranom tržištu.

“Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu se trudi da u kontinuiranim razgovorima sa mladim poljoprivrednicima pospeši programske mere, a samim tim i učestvuje u građenju jedne nove i moderne agrarne politike. Ove godine mladi poljoprivrednici su dobili mogućnost da započnu biznis u ovoj oblasti, a Pokrajinska vlada, odnosno resorni sekretarijat je izdvojio 200 miliona dinara subvencija koje su se odnosile isključivo na mlade poljoprivrednike, rekao je Božić i poručio da će pored subvencija ovaj sekretarijat omogućiti mladim poljoprivrednicima i studijska putovanja koja će im koristiti za dalji razvoj proizvodnje”, zaključio je Božić

 

Milan Borić, predsednik Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika, naglasio je da ovo udruženje ima cilj da predstavlja i promoviše domaći agrar u zemljama članicama EU, kao i da preko CEJA pokuša da utiče na odluke koje dolaze iz Brisela, a u korist srpske poljoprivrede. Ovo je jedan od načina da se u našoj zemlji stvori bolji ambijent, odnosno uslovi koji bi omogućili bolji život poljoprivrednicima i njihovim porodicama, ali i celokupnim ruralninim sredinama. Tribina “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU” je odlična prilika da mladi poljoprivrednici dobiju više informacija o konkursima i subvencijama državnih institucija, kao i da čuju sve ono što ih interesuje od relevantnih predstavnika Ministarstva poljoprivrede i resornog sekretarijata, rekao je Borić.

 

Učesnici tribine pored pomenutih bili su i Biljana Petrović, direktor Uprave za agrarna plaćanja i Ljiljana Petrović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.