Млади пољопривредници у Србији и у ЕУ

У организацији Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Српског удружења младих пољопривредника одржана је трибина “Млади пољопривредници у Србији и ЕУ” у оквиру 88. Међународног сајма пољопривреде на штанду Покрајинске владе. Покрајински секретар Чедомир Божић истакао је значај промовисања омладиснког предузентиштва у области пољопривреде са циљем повећања броја младих пољопривредника. Он је том приликом рекао да се покрајински секретаријат залаже за стварање бољег пословног амбијента, јачање културе удруживања младих пољопривредника и заједнички наступ на домаћем и страном тржишту.

“Покрајински секретаријат за пољопривреду се труди да у континуираним разговорима са младим пољопривредницима поспеши програмске мере, а самим тим и учествује у грађењу једне нове и модерне аграрне политике. Ове године млади пољопривредници су добили могућност да започну бизнис у овој области, а Покрајинска влада, односно ресорни секретаријат је издвојио 200 милиона динара субвенција које су се односиле искључиво на младе пољопривреднике, рекао је Божић и поручио да ће поред субвенција овај секретаријат омогућити младим пољопривредницима и студијска путовања која ће им користити за даљи развој производње”, закључио је Божић

 

Милан Борић, председник Српског удружења младих пољопривредника, нагласио је да ово удружење има циљ да представља и промовише домаћи аграр у земљама чланицама ЕУ, као и да преко ЦЕЈА покуша да утиче на одлуке које долазе из Брисела, а у корист српске пољопривреде. Ово је један од начина да се у нашој земљи створи бољи амбијент, односно услови који би омогућили бољи живот пољопривредницима и њиховим породицама, али и целокупним руралниним срединама. Трибина “Млади пољопривредници у Србији и ЕУ” је одлична прилика да млади пољопривредници добију више информација о конкурсима и субвенцијама државних институција, као и да чују све оно што их интересује од релевантних представника Министарства пољопривреде и ресорног секретаријата, рекао је Борић.

 

Учесници трибине поред поменутих били су и Биљана Петровић, директор Управе за аграрна плаћања и Љиљана Петровић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду.