BOŽIĆ: Insistirati na primeni savremene tehnologije u poljoprivredi

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić učestvovao je danas u otvaranju Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koji se ove godine organizuje putem interneta zbog epidemije korona virusa. Poljoprivredni sajam otvorila je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je ovom prilikom istakla da je ova godina najbolje pokazala značaj poljoprivrede i prehranbene industrije.
„Ponosna sam što je Srbija bila jedna od retkih zemalja koja je na početku pandemije bila zemlja koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i prehrambenih proizvoda“, rekla je Brnabić i zahvalila se poljoprivrednim proizvođačima i prehranbenoj industriji na spremnosti kada je to bilo neophodno za Srbiju. Ona je navela da Srbija ne samo da nije imala nestašice hrane, već upravo suprotno, bila je u mogućnosti da pomogne drugima, koji su u tom trenutku imali nestašice. Ovo nam služi kao dalji podstrek da još više ulažemo u poljoprivredu i da snažnije krenemo u transformaciju iz zemlje koja izvozi poljoprivredne proizvode i sirovine u zemlju koja izvozi hranu, proizvode sa dodatnom vrednošću“, rekla je premijerka.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić čestitao je menadžmentu Novosadskog sajma što je i pored svih nepovoljnih okolnosti, koje su uzrokovane pandemijom,  uspeo da održi kontinuitet ovog veoma značajnog međunarodnog događaja.
„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je prepoznao da budućnost poljoprivrede leži u digitalizaciji.  U saradnji sa Institutom Biosens kreirali smo digitalnu platformu Agrosens APV, koja pruža podršku poljoprivrednicima u praćenju rasta useva i planiranju poljoprivrednih aktivnosti. Ova platforma predstavlja važan korak u digitalizaciji poljoprivrede i povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaćih proizvođača. Naši strateški ciljevi, usled krize izazvane epidemijom Korona virusa, a uz velike napore Pokrajinske vlade, odnosno Sekretarijata za poljoprivredu, razvrstavaju na podsticajne programe za poljoprivrednike, a ovi na oko tridesetak pojedinačnih konkursa koji obezbeđuju sve pretpostavke za dostojanstven život onih koji se bave poljoprivredom i agrobiznisom. Implementacijom naših strateških ciljeva  daćemo značajan impuls ukupnom poljoprivrednom razvoju i obezbediti održivost malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava uz potpuno poštovanje ekoloških vrednosti, istakao je Božić.

Međunarodni poljoprivredni sajam počeo je danas i traje do 18. decembra, a građani će manifestaciju moći da putem sajta na www.expoonline.rs