БОЖИЋ: Инсистирати на примени савремене технологије у пољопривреди

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић учествовао је данас у отварању Пољопривредног сајма у Новом Саду, који се ове године организује путем интернета због епидемије корона вируса. Пољопривредни сајам отворила је премијерка Србије Ана Брнабић која је овом приликом истакла да је ова година најбоље показала значај пољопривреде и прехранбене индустрије.
„Поносна сам што је Србија била једна од ретких земаља која је на почетку пандемије била земља која ни у једном тренутку није имала несташице хране и прехрамбених производа“, рекла је Брнабић и захвалила се пољопривредним произвођачима и прехранбеној индустрији на спремности када је то било неопходно за Србију. Она је навела да Србија не само да није имала несташице хране, већ управо супротно, била је у могућности да помогне другима, који су у том тренутку имали несташице. Ово нам служи као даљи подстрек да још више улажемо у пољопривреду и да снажније кренемо у трансформацију из земље која извози пољопривредне производе и сировине у земљу која извози храну, производе са додатном вредношћу“, рекла је премијерка.
Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић честитао је менаџменту Новосадског сајма што је и поред свих неповољних околности, које су узроковане пандемијом,  успео да одржи континуитет овог веома значајног међународног догађаја.
„Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је препознао да будућност пољопривреде лежи у дигитализацији.  У сарадњи са Институтом Биосенс креирали смо дигиталну платформу Агросенс АПВ, која пружа подршку пољопривредницима у праћењу раста усева и планирању пољопривредних активности. Ова платформа представља важан корак у дигитализацији пољопривреде и повећању ефикасности и конкурентности домаћих произвођача. Наши стратешки циљеви, услед кризе изазване епидемијом Корона вируса, а уз велике напоре Покрајинске владе, односно Секретаријата за пољопривреду, разврставају на подстицајне програме за пољопривреднике, а ови на око тридесетак појединачних конкурса који обезбеђују све претпоставке за достојанствен живот оних који се баве пољопривредом и агробизнисом. Имплементацијом наших стратешких циљева  даћемо значајан импулс укупном пољопривредном развоју и обезбедити одрживост малих и средњих пољопривредних газдинстава уз потпуно поштовање еколошких вредности, истакао је Божић.

Међународни пољопривредни сајам почео је данас и траје до 18. децембра, а грађани ће манифестацију моћи да путем сајта на www.еxпоонлине.рс