За одржавање научно-стручних активности у области пољопривреде и руралног развоја пет милиона динара

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство организовао је данас доделу уговора корисницима који су добили средства за одржавање научно-стручних активности у области пољопривреде и руралног развоја у 2024. години на територији АП Војводине.

Уговори у вредности од пет милиона динара потписани су са представницима четири институције — Пољопривредног факултета, Филозофског факултета, Института за ратарство и повртарство у Новом Саду и Средње стручне школе „Стеван Петровић Бриле“  у  Руми.

Том приликом обратио се подсекретар Александар Пановски, који је истакао да је ово традиционални конкурс за који Секретаријат издваја средства.

„Драго нам је што можемо да обезбедимо средства која ће бити подршка научном и стручном образовном раду у пољопривреди. Тиме улажемо у унапређење и промоцију стручног и научно-истраживачког рада, како бисмо заједнички са вама и вашим институцијама подстакли стварање и промоцију новог знања“, рекао је Пановски и додао да је са данашњим уручењем уговора започет овогодишњи циклус доделе средстава у ресорном секретаријату.

Декан Пољопривредног факултета Недељко Тица изразио је захвалност на континуираној подршци коју Секретаријат пружа том Факултету.

„Овим средствима ћемо суфинансирати три међународна научна скупа, неколико студентских конференција на којима ће студенти излагати своје научне радове, а преостали део средстава ћемо утрошити за подршку научно-стручним скуповима у земљи, као и радионицама на којима ћемо покушати да пренесемо најактуелнија сазнања којима располажемо“, изјавио је проф. др Тица.

На конкурсу је подржан и пројекат Филозофског факултета који се бави могућностима унапређења социјалних услуга у руралним срединама у АП Војводини употребом вештачке интелигенције, Средња стручна школа „Стеван Петровић Бриле“ добила је новац за реализацију радионице посвећене безбедној употреби пољопривредне механизације у саобраћају, док је Институт за ратарство и повртарство добио новац за четрнаесту по реду конференцију посвећену интегрисаној заштити ускладиштених производа.