За контролу плодности обрадивог пољопривредног земљишта десет милиона динара

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Драгица Илић уручила је данас уговоре представницима пољопривредних стручних служби из Војводине и новосадског Института за ратарство и повртарство, који су добили средства за спровођење контроле плодности обрадивог пољопривредног земљишта.

На основу јавног позива за ове намене ресорни секретаријат је укупно определио десет милиона динара за свих 12 стручних служби и Институт, и како је Илићева истакла на овај начин биће омогућена контрола плодности за 3.070 узорака обрадивог пољопривредног земљишта.

„Циљ ових уговора је да се пољопривредницима омогући бесплатно спровођење контроле плодности обрадивог пољопривредног земљишта, односно контроле његовог квалитета“, нагласила је Драгица Илић, која је позвала пољопривреднике да искористе услуге стручних пољопривредних служби и ураде анализе земљишта на својим парцелама, јер је то уједно могућност да унапреде пољопривредну производњу.

Она је подсетила и на то да је последњим ребалансом буџета АП Војводине опредељено додатних 35 милиона динара за унапређење саветодавног рада стручних служби у нашој покрајини − 20 милиона динара биће усмерено за саветодавство, док је 15 милиона динара намењено за едукације и набавку неопходне опреме за рад служби.

Поменута подстицајна средства Покрајински секретаријат за пољопривреду доделио је стручним пољопривредним службама у Новом Саду, Вршцу, Бачкој Тополи, Руми, Сомбору, Панчеву, Сенти, Суботици, Врбасу, Кикинди, Сремској Митровици и Зрењанину, које су надлежне за територије које су им распоређене.