U Novom Sadu počeo međunarodni skup posvećen antimikrobnoj rezistenciji

U Pokrajinskoj vladi je sinoć otvorena 3. Međunarodna naučna konferencija „Antimikrobna rezistencija – trenutno stanje i perspektive“, koja se održava od 16. do 18. maja u Novom Sadu, uz učešće više od 80 istraživača iz 15 zemalja.

Ovaj skup je prilika za domaće stručnjake iz svih oblasti savremene nauke u medicini, veterini i zaštiti bilja da sa stručnjacima iz Evrope i Amerike kroz predavanja i radionice razmene ideje i najnovija znanja i iskustva u rešavanju problema antimikrobne rezistencije.

Konferenciju organizuje Departman za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i inovacija.

Na otvaranju se obratio podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski, koji je istakao da resorni sekretarijat tradicionalno podržava ovaj skup, ali i druge skupove iz oblasti poljoprivrede i naučni rad uopšte.

„Rezistentnost mikroorganizama na antibiotike, antimikotike i druge lekove predstavlja jedan od najvećih izazova savremene nauke u medicini, veterini i zaštiti bilja, i zbog toga je podrška u ovoj oblasti izuzetno važna“, kazao je Panovski.

On je dodao da će Sekretarijat i nadalje nastaviti da ulaže u unapređenje i promociju stručnog i naučnoistraživačkog rada u oblasti poljoprivrede, s ciljem da se zajednički podstakne stvaranje novog znanja, te na taj način pomogne razvoju poljoprivrede i celokupnom razvoju države Srbije.

Predsednica Naučnog odbora konferencije prof. dr Zorana Kovačević istakla je da će pored istraživača koji će održati predavanja učesnici skupa biti i više od 350 veterinara, lekara i farmaceuta.

„Ove godine konferencija se organizuje sa konceptom jednog zdravlja, posmatramo problem antimikrobne rezistencije kroz zajednički uticaj ljudi, životinja i životne sredine. Svi mi smo odgovorni za nastanak ovog problema, a isto tako pokušaćemo zajedno da dođemo do rešenja“, istakla je prof. dr Kovačević.

Prodekan za nastavu i međunarodnu saradnju na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu prof. dr Branko Ćupina naglasio je da ta visokoobrazovna ustanova u godini obeležavanja sedam decenija postojanja, na osam departmana organizuje brojne domaće i međunarodne skupove, među kojima je i ovaj značajni skup posvećen antimikrobnoj rezistenciji.