Отворена зграда Института „Биосенс“ у Новом Саду

У Новом Саду је отворена нова зграда Института „Биосенс“. Ради се о технички најсложенијем објекту у нашој држави са језгром отпорним на вибрације који ће омогућити домаћим и странима научницима да, уз најсавременију наноелектронску технологију, неометано раде на врхунским решењима. Тиме и у нашој држави, практично, почиње нова ера у науци, уз сусрет информационе и биотехнологије.
У изградњи и опремању овог објекта значајнио учешће имали су Европска комисија, Европска инвестициона банка, Влада Србије и Влада АП Војводине. Свечаности је присуствовао велики број представника ЕУ, научних институција и привредника из Србије и иностранства.
Према речима Ане Брнабић, председнице Владе Србије и првог почасног члана Института „Биосенс“, овај Институт је понос свих у нашој држави, јер имамо једини Европски центар изврсности ван ЕУ, који ће бити важан за дигиталну пољопривреду у будућности, за њен развој и продуктивност не само код нас и у Региони већ и у читавом свету.
Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, препознао je значај дигитализације у пољопривреди, а са Институтом „Биосенс“ сарађује на пројекту „Мониторинг употребом даљинске детекције у пољопривреди, водопривреди и шумарству“. Резултати пројекта имплементирани су кроз дигиталну платформу АгроСенс АПВ са модулима намењеним праћењу реализације редовних Конкурса за доделу бесповратних средстава које расписује Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.
Ова платформа значајно је олакшала рад са пријавама и њихову обраду, као и касније праћење спровођења уговора и контролу наменског трошења конкурсних средстава од стране корисника. Употребом платформе омогућено је аутоматско рангирање и генерисање уговора и решења, повезивање катастарског броја парцеле и просторних кордината парцеле, контрола реализације инвестиција коју врше саветодавци из ПСС, и друго.