Kineska provincija Šandong zainteresovana za povrće iz AP Vojvodine

Delegacija Ministarstva poljoprivrede kineske provincije Šandong, posetila je danas, u okviru 91. Međunarodnog sajma poljoprivrede, štand Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

AP Vojvodina od 2021. godine ima potpisano Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa sa provincijom Šandong, koja je najveći industrijski proizvođač i  jedna od vodećih proizvodnih regija u Kini i koja je kao takva zainteresovana za intenziviranje saradnje u toj oblasti.

U  razgovoru sa pomoćnicima pokrajinskog sekretara Mladenom Petrešom i Petrom Samolovcem, gosti iz Kine iskazali su interesovanje za izgradnju industrijskog parka gde bi poslovale  kompanije koje se  isključivo bave poljoprivredom i proizvodnjom povrća, koje bi bilo plasirano na domaće i strano tržište.

Sagovornici su  ocenili da je u zajedničkom interesu i uspostavljanje saradnje i razmena znanja naših poljoprivrednih fakulteta, kao i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Instituta „Biosens“ sa naučnoistraživačkim institutima iz te kineske provincije.

Provincija Šandong godišnje izveze 88 miliona tona svežeg i smrznutog povrća, a najveći je izvoznik u Japan i Južnu Koreju. U Srbiju trenutno izvozi beli luk i đumbir.

Najavljeno je da će u septembru AP Vojvodinu posetiti predsednik provincije Šandong i ministar poljoprivrede, a u delegaciji će biti i predstavnici agrarnih kompanija zainteresovanih za saradnju u toj oblasti sa preduzećima iz Srbije.