Јавни позив за учешће на семинару „Гајење лековитог и зачинског биља“ и „Прерада лековитог и зачинског биља“

Јавни позив за учешће на семинару „Гајење лековитог и зачинског биља“ и „Прерада лековитог и зачинског биља“ , који се организује у оквиру пројекта „Унапређење предузетништва и могућности за запошљавање у прекограничном региону кроз пољоривредну праксу засновану на иновацијама – АГРИННО 2“

Документација:

Пројекат

Институт за ратарство и повртарство Нови Сад, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и Фонд „Европски послови“ АП Војводине организују низ семинара у оквиру пројекта „Унапређење предузетништва и могућности за запошљавање у прекограничном региону кроз пољоривредну праксу засновану на иновацијама – АГРИННО 2“ под називом Гајење лековитог и зачинског биља“ и „Прерада лековитог и зачинског биља“. Пројекат се суфинансира од стране Европске Уније и део је прекограничне сарадње Србије и Мађарске. Семинари ће бити одржани у периоду од маја до октобра 2021. године, у Сомбору, Вршцу и Футогу. 

Учешће на семинарима је бесплатно. 

У пројекту учествију два пољопривредна инкубатора основана у Футогу и Вршцу и новоосновани пољопривредни инкубатор у Сомбору. Улога ових инкубатора је саветодавна и едукативна чиме ће се омогућити пољопривредним школама да усвоје нове иновативне технологије у склопу производње лековитог и зачинског биља. Циљ семинара је управо едукација учесника од стране стручних лица запослених у Институту за ратарство и повртарство. 

Позив је упућен свим заинтересованим лицима која би желела да се баве пољопривредом или се већ баве пољопривредом а желела би да унапреде своје знање. 

Циљ семинара

У оквиру семинара предвиђена је едукација учесника од стране научника и стручњака са Института за ратарство и повртарство о иновативном приступу агро-предузетништву и едуковање становништва у руралним срединама ради оптималног искоришћења обрадивог земљишта у њиховим окућницама. Кроз приказ и едукативно предавање о потенцијалу лековитог, ароматичног и зачинског биља за примену у различитим областима, основама гајења и прераде, израде различитих производа (чајеви, зачини, традиционални производи са додатом вредношћу), учесници радионица ће имати прилику да стекну знања и вештине неопходне за развој и одрживост једног пољопривредног газдинства опредељеног за овај вид ратарења, али и откривање нових могућности у области агротуризма.

Услови јавног позива

Основни услов за учешће на семинару је да су подносиоци пријаве пунолетни држављани Републике Србије, као и да имају место пребивалишта на територији АП Војводине. 

Подношење пријаве

Пријаве се могу поднети до 07. маја 2021. године у 15.00 часова

Пријаву je потребно доставити на следеће мејл адресе: 

tijanabozanic7@gmail.com (за простор Западне Бачке), 

poljoskoekonomija@gmail.com (за простор Јужне Бачке)

imstanic@gmail.com (за простор Баната). 

 

У наставку јавног позива су теме које ће бити обрађене у оквиру семинара: 

 

  1. Представљање пројекта AGRINNO 2 
  2. Упознавање са лековитим, ароматичним и зачинским биљкама
  3. Основи технологије гајења лековитих биљака (бели и црни слез, босиљак, ехинацеа, матичњак, милодух, морач, мускатна жалфија, невен, жалфија, нана, камилица)
  4. Прерада лековитих, ароматичних и зачинских биљака
  5. Чување лековитих, ароматичних и зачинских биљака
  6. Производи са лековитим, ароматичним и зачинским биљем
  7. Испитивање квалитета лековитих, ароматичних и зачинских биљака
  8. Лековито биље и сеоски туризам