Финансирање пољопривреде у 2024. години

Tematski skup o finasiranju poljoprivrede u 2024, koji se tradicionalno organizuje  od 2018, održan je u prostorijama Privredne komore Vojvodine, 13. marta. Udruženje poljoprivrede PKV, beogradski Institut za ekonomiku poljoprivrede i novosadsko Novinsko izdavačko preduzeće Dnevnik – Poljoprivrednik, organizovali su ovaj dogadjaj. Bila je to prilika da se učesnici uoči prolećne setve upoznaju sa planiranim subvencijama na republičkom i pokrajinskom nivou.

Dragica Ilić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, istakla je da će mere podrške poljoprivrednicima  biti kao i prethodnih godina na koje su oni navikli, a planiran pokrajinski  budžet za ovu godinu iznosi 9,5 milijardi dinara.

– I dalje se držimo u nekim okvirima koji su očekivani i onima koji su se pokazali dobri u prethodnom periodu, poručila je Dragica Ilić.

Takodje, podsetila je prisutne da su prvi konkursi več raspisani. I to za nabavku fizičke imovine odnosno mehanizacije u sektoru za voćarstvo odnosno biljnu proizvodnju i u sektoru za stočarstvo. Raspisan je konkurs i za preradu, za manifestacije, za naučno – stručne skupove, a u narednih mesec i po dana očekuje se raspisivanje i preostalih konkursa.

Mladen Petković, sekretar  Udruženja poljoprivrede PKV, napomenuo je da u protekloj godini poljoprivredna proizvodnja beleži rast fizičkog obima proizvodnje od 9 odsto. Istakao je da 2023. karakteriše  izuzetno visoka  cena koštanja i izuzetno niska cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda. To upravo i jeste razlog da se poljoprivredni proizvodjači moraju preorjentisati na više faze prerade, kako bi se ti osnovni poljoprivredni proizvodi preradili i postali  finalni proizvod. Tako bi mi postali zemlja koja izvozi finalne proizvode, a ne da budemo samo sirovinska baza.

Dr Gordana Radović, stručnjak Instituta za ekonomiku poljoprivrede u Beogradu, naglasila je da suština ovog skupa i jeste da se predstavi finansijska  podrška države na početku svake proizvodne godine kako bi poljoprivrednici znali na šta mogu da računaju prvenstveno kad su u pitanju subvencije u resoru poljoprivrede na republičkom i pokrajinskom nivou.

Po mišljenju dr Radović, finansiranje poljoprivrede je najveći i najsloženiji problem domaćeg agrara. Osnovni problemi agrarne proizvodnje pre svega njen sezonski karakter, spor obrt kapitala, visoki troškovi, nestabilne cene poljoprivredno – prehrambenih proizvoda na tržištu, ukazuju da je  poljoprivrednicima izuzetno važno na koje finasijske izvore na početku godine mogu da računaju da bi adekvatno planirali svoju proizvodnju.