U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferencija „ Trenutno stanje u proizvodnji sira i mogućnost plasmana“

U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferencija pod nazivom „ Trenutno stanje u proizvodnji sira i mogućnost plasmana“. 

Branislav Raketić, šef Odseka za deklarisanje hrane i organsku proizvodnju u ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije istakao je da je važno da se razgovara sa proizvođačima u okviru institucija  kako bi se suočili sa svim problemima  i radili na njihovom rešavanju. U 2020. godini povećan je otkup mleka od strane mlekara za 9 % u Srbiji,  što ovu godinu razlikuje od prethodnih. Proizvodnja sira od strane mlekara je na nivou 52 000 tona na godišnjem nivou, dok proizvodnja sira u domaćinstvima čak i premašuje tu brojku. Glavno tržište za izvoz našeg sira je Ruska Federacija , zatim zemlje CEFTE. Potrebno je u budućnosti razmišljati i o novim tržištima istako je Raketić. 

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu istakao je  da je posle posete poljoprivrednom gazdinstvu „ Radišić“ iz Čuruga  zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem došao na ideju da se malim proizvođačima sira pruži mogućnost da na jednom mestu iznesu svoje probleme kako bi poboljšali plasman. Posebnu zahvalnost izražavam Privrednoj komori Vojvodine koja je ovaj skup organizovala jer ćemo samo tako doći do konkretnih rešenja za proizvođače istakao je Božić. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u ovom trenutku ima raspisan jedan konkurs koji se odnosi na  mini mlekare- konkurs za  unapređenje stočarske proizvodnje i podizanje konkurentnosti poljopprivrednih gazdinstava. Ukupan iznos sredstava je 15 miliona dinara a konkurs je otvoren do 24 aprila istakao je Božić. Zajedničkim radom i udruživanjem malih proizvođača  kao i institucija možemo doći do željenih rezultata rekao  je resorni pokrajinski sekretar. 

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine istakao je da mu je   zadovoljstvo što je Privredna komora Vojvodine domaćin ovakvog skupa  jer je kako je rekao  važno pomoći proizvođačima da što bolje plasiraju svoje proizvode na tržištu. U Vojvodini se godišnje proizvede oko 17 tona sira , što predstavlja oko 45 % ukupne proizvodnje sira u Republici Srbiji. Učešće AP Vojvodine u ukupnoj vrednosti izvoza sira iz Republike Srbije iznosi 24, 3 %.  Ovaj skup trebalo bi da bude početak udruživanja proizvođača sira sa teritorije AP Vojvodine kako bi udruženi lakše  isticali svoje probleme i kako bi ih institucije prepoznale. Proizvođači sira, predstavnici Pokrajinske i Republičke administracije , stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Privrednoj komori Vojvodine  treba da razgovaraju upravo na ovakvim skupovima kako bi se na vreme  pronašla rešenja i kako bi se uticalo na  donošenje budćih strategija. 

Zorica Radišić , mlekara „ Farmer “ iz Čuruga ukazala je upravo na potrebu proizvođača sira da zajednički nastupaju i na taj način ukažu na problem plasmana svojih proizvoda. Neophodna je bolja promocija , kako bi se kvalitet koji  je prisutan kod njihovih proizvoda na adekvatan način plasirao. 

Prizvođači sira koji su učestvovali na konferenciji istakli su da je neophodno pored  adekvatnog plasmana razgovarati i o uređenju tržišta i  radu onih koji nisu registrovani ili za to nemaju dozvole. 

O edukaciji  u proizvodnji na skupu je govorila Prof.  Ksenija  Čobanović sa Poljoprivrednog  fakulteta u Novom Sadu. 

Spomenko Đordan , predsednik grupacije za trgovinu PKV  govorio je o  uslovima koje je neohodno ispuniti da bi se proizvodi plasirali u velike trgovinske lance. 

Skupom je moderirao sekretar Udruženja poljoprivrede  PKV Mladen Petković. 

Proizvođačima je predloženo da se u okviru Udruženja poljoprivrede PKV  osnuje Grupacija proizvođača sira u okviru koje bi u Privrednoj komori Vojvodine dobili svu neophodnu logistiku za delovanje kao udruženi proizvođači.