Секретар Божић: Све више новца за унапређење пчеларства у Војводини

„Данас потписујемо 105 уговора са корисницима који су остварили право на бесповратна средства за суфинансирање инвестиција у пчеларству на територији АП Војводине у 2021. години. Број пријављених за ова средства намењена унапређењу пчеларства у нашој покрајини много је већи него ранијих година, тачније стигло је преко 300 пријава, што указује на све веће интересовање за ову област. Намера Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство јесте да за пчеларство у наредној години обезбеди више новца“, најавио је секретар Чедомир Божић у Привредној комори Војводине приликом доделе уговора војвођанским пчеларима.

Укупна вредност инвестиције је преко 47,4 милиона динара, у чему је ресорни секретаријат учествовао са око педесет одсто средстава.

„У овој години за унапређење пчеларства у Војводини додељено је 25 милиона динара. Данашњим уговорима биће суфинансирана набавка нових пчелињих друштава, опреме за пчеларство – нових кошница и контејнера, као и опреме за прераду и паковање пчелињих производа“, подсетио је секретар Божић и додао да је највећи број уговора, укупно 85, закључен са посебно препознатом категоријом пољопривредних произвођача којима је додељено 60 одсто укупно прихватљивих трошкова инвестиције. Реч је о оним пољопривредним газдинствима чији су носиоци  жене и млади до 40 година или се налазе на подручју са отежаним условима рада.

Секретар Божић је указао на чињеницу да је све више пољопривредника у нашој покрајини који се баве пчеларством, те да њихови производи имају све значајније место на тржишту и у спољнотрговинском билансу.

Он је нагласио да ће увећање средстава за ову пољопривредну грану моћи да износи до 10 милиона динара, што ће пчелари осетити већ са првим конкурсом у фебруару наредне године. Божић је прецизирао да је висина бесповратних средстава, по једној пријави, у оквиру данашњих уговора била максимално 300.000 динара.

Секретар је данас позвао пољопривреднике и удружења пчелара из Војводине да до краја године доставе своје предлоге како би средства намењена овој области била што боље употребљена, и како би се заједнички, на најбољи могући начин, унапредила ова све профитабилнија пољопривредна грана која показује озбиљан потенцијал.