Održan okrugli sto u okviru projekta WASIDCA

U okviru prekogranične saradnje Mađarska–Srbija i INTERREG projekta WASIDCA –  Water supply and water / infrastructure development in the boundary catchment areas, koji se sufinansira iz IPA fondova Evropske unije održana je radionica na temu Okvirna direktiva Evropske unije o vodama” –  „European Union Water Framework Directive”  u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma, dana 19. 04. 2021. u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivreduvodoprivredu i šumarstvoPokrajinske vlade AP Vojvodine.

Program radionice obuhvatao je teme koje su kroz realizaciju projekta WASIDCA bile targetirane kao problemi koje je bilo neophodno rešiti. Obraćanje Igora Crnobarca i Miroslava Dunjića ispred Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo predstavljalo je uvod u niz tema poput ublažavanja negativnih efekata poplava i suša, implementacije okvirne direktive EU o vodama, upravljanje poplavama na teritoriji AP Vojvodine, međunarodna saradnja u oblasti voda, upravljanje reginalnim razvojem kroz EU fondove, kao i druge važne teme vezane za tematiku koju je ovaj projekat obuhvatao i prepoznao njihovu važnost. Govornici na radionici su takođe bili i Adijana Zagorac, Nevenka Nikolić, Božidar Beloš, Igor Milutin i Olivera Gavrilović ispred Javno vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine, Nikica Ivić i Radoica Stefanović iz Javno komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, profesor doktor Atila Bezdan sa departmana za uređenje voda Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao i učesnici iz Mađarske, tačnije iz Direkcije vodoprivrednog preduzeća za donju Tisu Peter Kozak, dr Balaz Benue i Čaba Sari koji u radioici učestvovali putem video linka jer njihovo prisustvo nije bilo moguće zbog trenutne epidemiološke situacije.

Konferencija u formi radionice je protekla u više nego prijatnoj atmosferi, razmenjen je veliki broj informacija i iskustava sa obe strane, što su i sami učesnici radionice u svojim završim obraćanjima zaključili i izrazili nadu da će se sa ovakvom praksom prekogranične saradnje na obostranu korist nastaviti i u budućnosti. Ovaj događaj realizovan je uz podršku Evropske unije kroz INTERREG – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.