Oдржан округли сто у оквиру пројекта WASIDCА

У оквиру прекограничне сарадње Мађарска–Србија и INTERREG пројекта WASIDCA –  Water supply and water / infrastructure development in the boundary catchment areas, који се суфинансира из ИПА фондова Европске уније одржана је радионица на тему Оквирна директива Европске уније о водама” –  „European Union Water Framework Directive”  у Конгресном центру Мастер Новосадског сајма, дана 19. 04. 2021. у организацији Покрајинског секретаријата за пољопривредуводопривреду и шумарствоПокрајинске владе АП Вoјводине.

Програм радионице обухватао је теме које су кроз реализацију пројекта WASIDCA биле таргетиране као проблеми које је било неопходно решити. Обраћање Игора Црнобарца и Мирослава Дуњића испред Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство представљало је увод у низ тема попут ублажавања негативних ефеката поплава и суша, имплементације оквирне директиве ЕУ о водама, управљање поплавама на територији АП Војводине, међународна сарадња у области вода, управљање региналним развојем кроз ЕУ фондове, као и друге важне теме везане за тематику коју је овај пројекат обухватао и препознао њихову важност. Говорници на радионици су такође били и Адијана Загорац, Невенка Николић, Божидар Белош, Игор Милутин и Оливера Гавриловић испред Јавно водопривредног предузећа Воде Војводине, Никица Ивић и Радоица Стефановић из Јавно комуналног предузећа Водовод и канализација, професор доктор Атила Бездан са департмана за уређење вода Пољопривредног факултета у Новом Саду, као и учесници из Мађарске, тачније из Дирекције водопривредног предузећа за доњу Тису Петер Козак, др Балаз Бенуе и Чаба Сари који у радиоици учествовали путем видео линка јер њихово присуство није било могуће због тренутне епидемиолошке ситуације.

Конференција у форми радионице је протекла у више него пријатној атмосфери, размењен је велики број информација и искустава са обе стране, што су и сами учесници радионице у својим завршим обраћањима закључили и изразили наду да ће се са оваквом праксом прекограничне сарадње на обострану корист наставити и у будућности. Овај догађај реализован је уз подршку Европске уније кроз INTERREG – IPA програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија.