Sekretar Božić posetio Čurug, u okviru projekta „Zasadi drvo“

U okviru projekta „Zasadi drvo“, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i direktor JP „Vojvodinašume” Roland Kokai učestvovali su u sadnji drveća, koja je organizovana u Čurugu, u opštini Žabalj. U okviru projekta „Zasadi drvo”, koji Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine realizuju zajedno sa JP „Vojvodinašume”, planirano je da se poveća površina pod šumama u vojvođanskim gradovima i opštinama i to u Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Žablju i Žitištu.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić istakao je da je sekretarijat opredelio još više sredstava u narednoj godini, koja će biti namenjena za šume.
„Sredstva za pošumljavanje u narednoj godini iznosiće 50 miliona dinara, što je dva i po puta više u odnosu na 2020. godinu. Zatim, nova mera koja se odnosi na melioraciju degradiranih šuma iznosi 25 miliona dinara, a povećan je i iznos za rasadničku proizvodnju, sa ukupnim iznosom od 28 miliona dinara“, rekao je Božić i dodao da je ukupan budžet za narednu godinu značajno veći u odnosu na tekuću godinu.
Direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai objasnio je na koji način funkcioniše akcija u okviru projekta „Zasadi drvo“.
„Lokalne samouprave, odnosno mesne zajednice, lovačka društva i različite civilne organizacije obraćaju se nama, a mi smo voljni da doniramo sadnice. Osim toga, obezbeđujemo i stručnu pomoć. Šumarski inženjeri procenjuju teren na kojem treba da se sadi, proveravaju stanište i u skladu sa staništem, počinje sadnja. Kako nam se koja lokalna samouprava javi za vreme sezone pošumljavanja, dok nema vegetacije, tako i mi gledamo da što pre izađemo u susret“, naglasio je Kokai.
Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović zahvalio se Čedomiru Božiću i Rolandu Kokaiju na tome što su opštinu Žabalj uvrstili u projekat „Zasadi drvo“.
„Opština Žabalj je u svojoj Strategiji razvoja 2030. godine opredelila značajan deo sredstava za ekologiju, tj. naš cilj je da do 2030. godine postanemo ekološka opština. Upravo ova akcija je jedan od segmenata tog ekološkog razvoja, a mi ćemo i dalje nastaviti da podržavamo ovakve i slične akcije“, kazao je Radanović.

    Na osnovu podataka poslednje Nacionalne inventure šuma, Vojvodina se ubraja u šumom najsiromašnije regije u Evropi, sa samo 7,1 odsto šumovitosti. Poseban problem predstavlja to što na području Vojvodine nema dovoljno šumskog zemljišta, a razlog je to što je to područje dominantno poljoprivredni region. Baš zato u okviru projekta „Zasadi drvo“ Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zajedno sa JP „Vojvodinašume“, povećavaju površine pod šumama u vojvođanskim opštinama i trude se da ih učine zelenijim.