Назад
Пословна заједница "Индустријско биље" обележила два јубилеја

Пословна заједница "Индустријско биље" обележила два јубилеја


15.05.2019

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић честитао је данас, на свечаности у Привредној комори Војводине, представницима Пословне заједнице "Индустријско биље" обележавање два значајна јубилеја - 60 година Саветовања индустрије уља Србије и 40 година рада ове пословне заједнице.
У присуству представника новосадског Иститута за ратарство и повртарство, Технолошког и Пољопривредног факултета и прерађивачког сектора, научних радника и стручњака, секретар Радојевић је указао на значај и допринос сектора за производњу и прераду индустријског биља, као иуспешну сарадњу коју са овим представницима остварује ресорни секретаријат.
„Пословне активности саме заједнице, поред традиционалног саветовања, одржавања семинара у земљи и иностранству, издаваштва, јесу подједнако значајна као и анализа сетвених површина, очекиваних приноса и укупне производње, увоза и извоза у Републици Србији“, истакао је Радијевић и навео да и на основу ових економских индикатора производње индустријског биља, свакако се доносе одређене мере, као и стратешки документи којима се даље дефинишу правци даљег развоја и унапређења ове области.
Он је навео да је реч о сектору који остварује значајан девизни прилив, чему у прилог говори чињеница да је прошле године вредност извоза износила близи 150 милиона евра, што је нешто више у односу на 2017. годину, док је вредност увоза смањена за око 40 одсто. Радојевић је навео да се свакако се бележи суфицит и највише се извози сунцокрета, а потом уљане репице.
И поред великог квалитета производње којим могу да се похвале наша предузећа, има још простора за унапређење производње индустријског биља. Како је Радојевић указао, неки од модела  јесу пре свега модернизација и дигитализација пословног процеса, потпуна употреба декларисаног семена као и повећање површина под системом за наводњавање, где Покрајински секретаријат за пољопривреду расплаже значајним средствима намењеним пољопривредницима из наше покрајине.
Директор Пословне заједнице „ Индустријско биље“ др Олга Чуровић захвалила се на честиткама поводом ова два значајна јубилеја и навела значај саветовања за унапређење пословања својих чланица у области производње и прераду индустријског биља.
„Ми смо већ познати у свету и стране компаније, које нам сада већ стално долазе, поручују да смо јединствени по начину пословања и одржавању саветовања“, истакла је др Чуровић која је истакла да закључци са саветовања, представљају смернице и путоказ за даљи рад.
У склопу обележавања јубилеја,  одржана је и промоција монографије посвећена овој пословној заједници. Др Вуку Радојевићу и партнерима ове пословне заједнице у Новом Саду уручене су и  повеље за допринос у развоја ове области.