Назад
Секретар Вук Радојевић у посети словеначким и италијанским задругарима

Секретар Вук Радојевић у посети словеначким и италијанским задругарима


11.10.2018

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, у оквиру стручне посете Словенији и Италији, коју је организовао Задружни савез Војводине, водио је разговоре са представницима словеначког задружног сектора у Горишким Брдима, а потом у Ферари са представницима Савеза пољопривредних задруга Италије о могућем унапређивању сарадње са АП Војводином, у области пољопривреде и задругарства.

Др Радојевић је у сусрету са словеначким и италијанским задругарима нагласио да су нам изузетно значајна искуства других у овој области, јер је задругарство једини начин организовања малих и средњих произвођача за њихов опстанак на тржишту пољопривредно-прехрамбених производа.

Радојевић је у Горишким Брдима обишао Задругу „Винске клети“, где је одржан састанак са директором Силваном Першањом и представницима Задружног савеза Словеније.
„Заједнички задатак државе, самих пољопривредника, задружних савеза Војводине и Србије, јесте да промовишу идеју задругарства“, истакао је Радојевић и навео да интензивно радимо на томе, подсетивши и на традицију у АП Војводини дугу преко 170 година.

Он је навео да дугогодишња сарадња коју Војводина и Србија остварују са Задружним савезом Словеније значајно доприноси укупној међузадружној сарадњи у региону.
Словеначки и италијански задругари су овом приликом истакли значај оваквих сусрета и похвалили Србију, која је постигла видљиве успехе плану ревитализације задругарства, и успела да донесе афирмативни закон о задругама. Како су навели, одраз оваквих помака огледа се и кроз успешну регионалну сарадњу задружних савеза, као и међународне активности и изразили спремност да своја искуства поделе са нама.

Радојевић се у Ферари састао и са Масимом Мором, потпредседником АГЦИ, Савеза пољопривредних задруга покрајине Емилија Ромања.
Након заједничког обиласка огледне Земљорадничке задруге Салви, Масимо Моро и представници Задружног савеза Италије су се, у разговору са делегацијом Војводине, сложили да се кроз модернизацију задруга и стимулисање удруживања у сложене задруге постиже унапређење конкурентности пољопривреде, што је заједнички циљ свих учесника у пољопривредној делатности.

Радојевић и Моро су се осврнули и на протокол о сарадњи који су прошле године, Покрајински секретаријат за пољопривреду и Задружни савез Војводине, потписали са Националним удружењем италијанских задругара "АГЦИ", Конфиндустрије Србија.

Споразум је значајан јер представља оквир за стратешко партнерство између италијанских и српских задруга.

Делегација из Војводине, у чијем саставу су били и председник и секретар Задружног савеза Војводине Радислав Јованов, представници Пољопривредног факултета у Новом Саду и Конфиндустрије Србија, обишли су задруге лидере у производњи воћа и поврћа у Ферари, као и задругу за производњу пармезана у Парми и упознали се са њиховим начином рада.