Назад
Саопштење: "Не журити са бербом кукуруза"

Саопштење: "Не журити са бербом кукуруза"


13.09.2017

У организацији Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство данас је одржан радни састанак, на коме је било речи о стању на пољима са кукурузом у АП Војводини, са посебним освртом на присуство микотоксина у тој житарици.

Са састанка је упућена препорука свим пољопривредним произвођачима, да сачекају са бербом кукуруза, да контролишу влагу у зрну која је, према садашњем мониторингу ових усева, без обзира што делује зрело и суво – још увек велика и да на тај начин, у години у којој је суша узела данак приносима, смање своје трошкове за сушење зрна.

Друга препорука односи се на то да се већ код бербе , ако постоји плесњивост клипа, изврши разврставање, како би се оштећено  зрно прво искористило.

На састанку је, такође,  било речи  и о  потреби да се примењују  превентивне мере као што је  дезинфекција силоса и подних складишта пре пријема  кукуруза новог рода . Законска обавеза складиштара је да у смештајним капацитетима врше дезинфекцију, дератизацију, дезинсекцију и фумигацију објеката што је прописима и регулисано у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. Покрајински секретаријат за пољопривреду , водопривреду и шумарство и овом приликом апелује на складиштаре на територији АП Војводине да поступају у складу са важећим законским прописима, као и препорукама Управе за заштиту биља, Управе за ветерину и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, како би се избегле могуће појаве микотоксина у складиштима и храни за животиње.

На састанку се присуствовали Младен Петковић и Марко Ровчанин, помоћници покрајинског секретара за пољопривреду, Сања Бугарски саветник министра за  пољопривреду, шумарство и водопривреду,  др Драгица  Јанковић руководилац  Прогнозно- извештајне службе Војводине, др Горан Бекавац  са Института за ратарство и повртарство у Новом Саду,  др Оливера Ђурагић са Института за прехрамбене технологије у Новом Саду и проф. др Стеван Маширевић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.