Radojević: Zajedničkim investicijama rešavamo problem vodosnabdevanja Inđije

Radojević: Zajedničkim investicijama rešavamo problem vodosnabdevanja Inđije


27.06.2019

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, posetio je opštinu Inđija, gde je zajedno sa predsednikom Opštine Vladimirom Gakom, obišao radove na izgradnji komunalne infrastrukture, čiju realizaciju je finansijski podržao resorni sekretarijat.

Reč je o u ukupno četiri projekta, čija realizacija će doprineti poboljšanju uslova za život stanovnika ove opštine, posebno u oblasti vodosnabdevanja.

„S obzirom na to da je pitanje vodosnabdevanja jedno od gorućih i da spada u prioritete za rešavanje, rukovodstvo Opštine Inđija, u interesu njenih građana, preduzelo je sve neophodne aktivnosti na pripremi adekvatne projektno-tehničke dokumentacije. Na osnovu toga smo zajednički finansirali nekoliko kapitalnih investicija u vodosnabdevanju na teritoriji opštine Inđija“, izjavio je nakon puštanja u rad dva nova bunara dr Vuk Radojević.

Prema njegovim rečima, radi se o dva bunara B24 koji imaju kapacitet blizu 18 litara u sekundi, čime će se dodatno povećati stabilnost u vodosnabdevanju same Inđije, ali i ostalih naseljenih mesta: Novi Karlovci, Novi i Stari Slankamen, Ljukovo, Jarkovci.

Vrednost ove investicije je oko 24 miliona dinara, a od toga je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvojio oko 19 miliona dinara, a Opština Inđija oko pet miliona dinara.

Resorni pokrajinski sekretar je napomenuo da su mnogi bunari na teritoriji opštine Inđija stari 30 i više godina, da su u značajnoj meri izgubili izdašnost, jer su u dugoj eksploataciji i zato je neophodno da se u kontinuitetu investira u nove bunare i njihovo opremanje.

„Posebno treba naglasiti najnoviji projekat za koji je ugovor potpisan 31. maja ove godine, vredan oko 28 miliona dinara, gde je Pokrajina obezbedila oko 20 miliona dinara, za nove bunare B25, koji će dodatno povećati kapacitet inđijskog izvorišta i na taj način ćemo biti u prilici da stavimo u funkciju fabriku vode, gde je projektovani minimum od 150 litara u sekundi. Inđija sa dva nova bunara ima kapacitet oko 140 litara u sekundi, a sa još nova dva imaće preko 160 litara u sekundi. Po prvi put, imaćemo mogućnost da pustimo u rad i fabriku vode“, rekao je Radojević.

On je dodao da je prošle godine potpisan i ugovor za izgradnju poveznog cevovoda između Inđije i Beške, dugog oko četiri kilometra, i taj projekat se upravo završava ovih dana. Počinje u industrijskoj zoni kod „Grundfosa“ a završava se kod stanice Beška-Jug. Na taj način, i stanovnici Beške će imati dodatno vodosnabdevanje. Vrednost ove investicije je preko 28 miliona dinara.

Za projekat radove na kanalizaciji u industrijskoj zoni, koji su danas obišli, zajednički je investirano oko 12 miliona dinara, što stvara uslove, kako je rekao Radojević, i za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

„Prepoznavajući prioritetne probleme građana, a zajedničkim delovanjem i zajedničkim finansiranjem, možemo da odgovorimo na probleme građana, u ovom slučaju na problem vodosnabdevanja u opštini Inđija“, rekao je na kraju Radojević i dodao da je ukupna vrednost investicija u protekle dve-tri godine bila blizu 100 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je opredelio oko 65 miliona dinara, a ostatak opština Inđija.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak je rekao da, kako su obećali, tako su i radili, pa je pitanje vodosnabdevanja na teritoriji opštine Inđija, koja je do 2016. godine u letnjim mesecima imala i restrikcije vode, sada rešeno.

„Ovo je peti bunar urađen za manje od tri godine, i tako smo obezbedili dovoljnu količinu vode da inđijsku fabriku vode stavimo u funkciju“, rekao je Gak.