Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Банатска газдинства као добар пример како искористити покрајинске субвенције

11.06.2020

Банатска газдинства као добар пример како искористити покрајинске субвенције

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић посетио је данас пољопривредна газдинства у северном и средњем Банату, где се упознао са њиховом производњом коју су реализовали помоћу субвенција из Покрајине.

Газдинство породице Воргић у Санаду, у општини Чока, која се генерацијама бави производњом резаног цвећа, уз помоћ Секретаријата проширило је производњу подизањем пластеника. Укупне инвестиције су биле око четири милиона динара, од тога су субвенције Секретаријата преко 2,7 милиона динара, односно 70 посто.

„Можемо бити поносни на имање Игора Воргића и производњу ружа која се може поредити са оном у Холандији. То је пример и другим младим људима које им могућности стоје на располагању и како на малој површини пољопривредног земљишта организовати интензивну производњу и тако обезбедити егзистенцију за своју породицу“, изјавио је Вук Радојевић и додао да је упркос ванредном стању и ове године спроведен конкурс за производњу у заштићеном простору и да је већ потписано 126 уговора вредних укупно 126 милиона динара.

Сумирајући мандат, Радојевић је нагласио да је у пластеничку производњу уложено преко 550 милиона динара и тако обезбеђено више од 720.000 квадратних метара нове производње у заштићеном простору.

Председница Општине Чока Стана Ђембер захвалила је на помоћи пруженој локалној самоуправи и пољопривредним произвођачима. Она је навела да је имање Воргића пример да, када држава улаже, то јој се добрим враћа, и говорила о помоћи коју Општина може да пружи код комасације и субвенција за осигурање производње.

Након обиласка расадника шумског и украсног биља „Викумак“ у Иђошу, Вук Радојевић је нагласио да је ова Покрајинска влада 2017. године вратила меру финансијске подршке расадничкој производњи.

Он је додао да сарадња са овим расадником траје већ три године и да је укупна вредност инвестиција близу 3,7 милиона динара, од чега је преко три милиона учешће Покрајинског секретаријата.

„Честитам породици Лагундзин, која се определила за веома захтевну расадничку производњу јер на овај начин даје и допринос подизању процента пошумљености на територији Војводине, што је, како знамо, велики проблем. Сваке године ми смо издвајали финансијска средства за пошумљавање. Нажалост, није било довољно интересовања иако пара има. Зато је неопходно имати расаднике са квалитетним садним материјалом“, изјавио је ресорни секретар.

У власништву породице Лагундзин су расадници „Викумак“ и „Доријат“, а овим послом почели су да се баве пре 17 година.Овај расадник највећи је те врсте у широј околини. Примарна произодња је шумски садни материјал. Поред тога, производе и украсни садни материјал – различите врсте лишћара, четинара, шибља, перена. У последње време започели су и производњу дрворедних садница и калемљених лишћара. Годишње засаде између 100.000 и 150.000 садница различитих врста.

Радивој Лагундзин похвалио је вишегодишњу успешну сарадњу са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, наводећи да је расадницима овог типа увек потребна нова опрема за унапређење производње.

У општини Нова Црња, Радојевић је, заједно са председником Општине Владимиром Бракусом, посетио имање Жељка Ристина, који је остварио субвенцију Секретаријата за пољоприврду од близу милион динара за набавку трактора, те Јелене Бјелице, која је добила субвенције за набавку жице и стубова за ограђивање и система за наводњавање „кап по кап“. Вредност укупне инвестиције је 1,4 милиона динара, у чему је учешће Секретаријата милион динара.

Др Радојевић позвао је младе пољопривреднике у северном Банату да конкуришу за субвенције ресорног секретаријата. Воћњак породице Бјелица под засадом дуње и крушке виљамовке, који се простире на 14 хектара, истакао је као добар пример, где су млади наследници унапредили воћарску производњу уз покрајинске субвенције.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'