Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Отворен 38. Сајам пчелара Војводине

07.03.2020

Отворен 38. Сајам пчелара Војводине

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић отворио је данас 38. Сајам пчелара Војводине на Пољопривредном факултету у Новом Саду и том приликом позвао пчеларе да заједно са државом и пчеларским организацијама наставе да раде на унапређивању пчеларске производње.

Радојевић је указао на важност ове традиционалне сајамске манифестације са међународним учешћем коју Покрајински секретаријат и финансијски подржава, јер на најбољи начин промовише пчеларство и производњу меда, а широј јавности представља слику о стању ове све значајније пољопривредне гране.

„Покрајински секретаријат је у 2017. години направио изузетан искорак у финансијској подршци пчеларству, када је увећан ниво субвенција за пет до шест пута у односу на период пре тога. За ове три године закључили смо са војвођанским пчеларима преко 400 уговора укупне вредности близу 150 милиона динара.Честитам пчеларима, пре свега зато јер су прави пример добре праксе како се треба удруживати, Савезу пчеларских организација Војводине и Савезу пчеларских организација Србије које су кровне организације наших пчелара и референтни саговорници Покрајинског секретаријата и Министарства пољопривреде“, истакао је Радојевић.

Ресорни секретар је поручио да сви заједно морамо водити рачуна о пчелама.

„Подаци показују да на Земљи постоји 250.000 биљака цветница и да пчеле опрашују њих 90 одсто. Научници тврде кад не би било пчела за неколико година са лица Земље нестало би 100 000 врста биљака. Око 200 пољопривредних култура опрашују пчеле, па су користи од медоносних пчела немерљиве“, подсетио је Радојевић на стручном саветовању организованом у оквиру Сајма пчеларства. Он је указао да ови подаци говоре сасвим довољно и упозоравају нас о томе да сви заједно морамо водити рачуна о оптималним агротехничким мерама, посебно када је реч о примени пестицида и хербицида, као и осталих токсичних супстанци које могу штетно утицати на пчеле.

Секретару Радојевићу је данас уручена и повеља Савеза пчеларских организација Војводине за допринос Покрајинског секретаријата за пољопривреду развоју пчеларства у Војводини.

Проф. др Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета који је заједно са Савезом пчеларских организација Војводине домаћин ове сајамске манифестације, указао је на њен вишеструки значај који се огледа у могућности да, у оквиру стручног саветовања, пчелари стекну најновија сазнања у области производње којом се баве, а с друге стране реч је о јединственом месту где се осим пчелара окупљају и произвођачи опреме, репродукционог материјала али и носиоци аграрне политике.

Председник Савеза пчеларских организација Војводине Радомир Влачо је истакао добру сарадњу са Пољопривредним факултетом и Покрајинским секретаријатом пољопривреду, нагласивши да је задовољан овогодишњом манифестацијом која је окупила око 40 излагача.

У холу Пољопривредног факултета приређена је велика продајна изложба. Пчелари су могли да бирају пчеларску опрему, прибор, препарате за лечење пчеле, репроматеријал за пчеларство код великог броја произвођача опреме. Сајам пчелара Војводине и ове године окупио велики број пчелара из целе Србије, као и госте из Румуније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'