Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Отворен Први интернационални банатски фестивал вина

06.03.2020

Отворен Први интернационални банатски фестивал вина

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић отворио је данас Први интернационални банатски фестивал вина у Хали „Медисон“ у Зрењанину, чији је циљ допринос развоју виноградарства и производњи вина у средњем Банату.

Секретар Радојевић је на овој манифестацији, која је окупила око 80 излагача, са преко 170 такмичарских вина и производима домаће радиности, истакао задовољство због успешне организације и додао да је ово најбољи начин да се промовишу домаћа вина, као и да ће Интернационални банатски вински фестивал бити подстицај винарима да развијају своје капацитете и улажу у своје винограде.

Уз честитке на успешном организовању ове манифестације, која је у Зрењанину по први пут окупила винаре из Војводине, Србије и околних региона, др Радојевић се осврнуо на раст винске индустрије и експанзију виноградарства у Војводини наводећи податак да Војводина има око пет хиљада хектара винограда, од тога на територији града Зрењанина близу 100 хектара.

Радојевић је подсетио и на најсавременији вински анализатор вредан 17 милиона динара, који је купила Покрајина и који је смештен на огледном добру Института за виноградарство у Сремским Карловцима. Циљ је био да се производња домаћих вина учини јефтинијом и квалитетнијом.

„Покрајинска влада је, по први пут, у 2017. години покренула мере аграрне политике на нивоу Војводине за субвенционисање виноградара. Оно што је најзначајније – уложено је у најсавременију опрему за производњу вина, како би она постала што ефикаснија и конкурентнија на домаћем и међународном тржишту. За ове три године потписали смо око 130 уговора вредних 210 милиона динара с винаријама широм АП Војводине“, истакао је Радојевић и позвао винаре из Баната да конкуришу за средства намењена унапређивању производње.

Ресорни секретар је подсетио да је изузетно значајна подршка пољопривредним газдинствима са територије града Зрењанина с којима је Секретаријат за ове три године закључио близу 400 уговора вредних 280 милиона динара. Највише средстава издвојено је за системе за наводњавање, противградне мреже, као и за стартап програм намењен младим пољопривредницима за започињање агробизниса. Када је реч о заједничким инвестицијама Секретаријата и Града Зрењанина, оне су достигле око 180 милиона динара, а највише је уложено у уређење атарских путева и каналске мреже.
Радојевић је домаћинима пожелео да ова међународна манифестација прерасте у традиционалну, истичући да ће Покрајински секретаријат за пољопривреду подржати њено одржавање како би постала још репрезентативнија у региону.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић рекао је да је ово прави начин да овај банатски град кроз квалитетне манифестације добије своје место на туристичкој мапи. Једна од њих јесу и „Зрењанински дани пива“, који се одржавају у августу са преко пола милиона гостију.

„Пносни смо на све оне који су нам помогли око организације Првог интернационалног фестивала вина у Зрењанину. Виноградарство и винарство су у експанзији и у средњем Банату и уверен сам да ћемо имати још једну успешну манифестацију у нашем граду“, истакао је градоначелник, који је захвалио Покрајинској влади на разумевању и успешној сарадњи.

Поред традиционалног такмичења „Најбоље вино Баната 2020“ у оквиру манифестације одржава се и богат културно-уметнички програм, као и стручна предавања из области винарства, виноградарства и туризма.

Предавања ће држати професори Пољопривредног факултета, врхунски енолози, сомелијери и туристички радници, који ће повезати производњу вина и вински туризам. Предавања су значајна и за произвођаче, и за ученике Пољопривредне школе који ће стећи нова знања из ове области.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'