Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Јачање сарадње са Кенијом у области пољопривреде

21.02.2020

Јачање сарадње са Кенијом у области пољопривреде

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић састао се данас са државним секретаром Министарства спољних послова Републике Кеније Абабуом Намвамбом са којим је разговарао о унапређивању сарадње у области пољопривреде.

Посебно је било речи о сарадњи у области прехрамбене и прерађивачке индустрије, која је за Кенију од изузетног значаја, дигитализацији пољопривреде у контексту глобалних климатских промена, као и о производњи пољопривредних машина и процесне опреме и трансфера технологија и знања на плану семенске производње.

Радојевић и Намвамба констатовали су да Србија и Кенија имају дугу традицију добрих односа и да је данашњи сусрет још једна потврда овој вишедеценијској сарадњи.

Секретар Радојевић се посебно зхвалио на принципијелној подршци коју је Кенија показала по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, уз пуно поштовање основних принципа међународног права.

Покрајински секретар за пољопривреду представио је гостима из Кеније потенцијале АП Војводине и мере аграрне политике, којима Покрајинска влада подстиче развој пољопривреде, осврнувши се на извозне потенцијале пољопривредних производа Војводине, посебно оних који нису генетски модификовани.

„Могућност за унапређење сарадње АП Војводине и Кеније у пољопривреди данас је основна тема разговора, јер је то један од приоритетних циљева који је Кенија поставила у оквиру своје економске политике – обезбеђивање сигурности храном“, истакао је Радојевић. Да за то постоје озбиљне шансе илустровао је и чињеницом да је Војводина је доминантно аграрно подручје, у чијој укупној територији око 74 одсто чине обрадиве површине, односно 1,6 милиона хектара пољопривредног земљишта, истичући углед и квалитет Инстута за ратарство и повртарство и Института Биосенс у постизању високих приноса.

Државни секретар Министарства спољних послова Републике Кеније Абабу Намвамба је нагласио да Кенија неће мењати свој став по питању Косова и Метохије и да у Србији и АП Војводини види сигурног и лојалног партнера за сарадњу и пријатељство.

Гости из Кеније, која има око 50 милиона становника, истакли су да је осигуравање хране веома значајна ставка у њиховој економској политици, али да постоји отвореност за сарадњу на више поља у пољопривреди и да су данас отворене све теме које су од посебног интереса за њихову земљу.

Једна од тема која је била у фокусу данашњег сусрета јесте и повезивање универзитета и научних института АП Војводине и Кеније.

Домаћини и гости Републике Кеније наставили су данашње разговоре у Институту Биосенс.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'