Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Покрајина узела учешће на Саветовању агронома Србије и Симпозијуму о пољопривредној техници на Златибору

28.01.2020

Покрајина узела учешће на Саветовању агронома Србије и Симпозијуму о пољопривредној техници на Златибору

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић поздравио је учеснике 54. Саветовања агронома и пољопривредника Србије и 46. Симпозијума „Пољопривредна техника“, који се у јануару традиционално одржавају на Златибору.

Истичући значај Саветовања, које слови за најзначајније овог типа у земљи, и које на једном месту окупља представнике струке и науке, секретар Радојевић је нагласио да не би требало заборавити чињеницу да за сваку државу национално семенарство представља и највеће национално благо. које треба очувати и унапредити.

„Од семена све почиње, од њега зависи и прехрамбена сигурност земље, као и производња хране. Семе је залог за националну будућност, а производња висококвалитетног сертификованог семена представља синтезу истраживања, знања, технологија и добре произвођачке праксе“, казао је покрајински секретар за пољопривреду.

Он је нагласио да се, према званичним информацијама Семенарске асоцијације Србије, у производњи пшенице и соје употребљава само 40 одсто декларисаног семена. Радојевић сматра да је поражавајуће да декларисано семе нема алтернативу, а да је најбољи начин да пољопривредник осигура своју производњу управо тај да сеје сертификовано семе.

У оквиру 46. Симпозијума „Пољопривредна техника“ секретар Радојевић је истакао да је овај скуп идеална прилика да се говори о стању пољопривредне механизације у Србији, али и о новим трендовима у домену пољопривредне технике. Он је рекао да је савремена пољопривредна механизација важан услов за остваривање профитабилне и конкуретне пољопривредне производње.

Радојевић је подсетио присутне да су у циљу обнове механизације пољопривредницима на располагању националне мере подршке ресорног министарства и покрајинских фондова путем кредитних линија, а да је Програмом инвестиционог плана Србија 2020-2025 предвиђено и 50 милиона динара субвенција из државног будзета за набавку нових трактора.

Саветовање агронома и пољопривредника у организацији новосадског Института за ратарство и повртарство и ове године окупило је велики број пољопривредних произвођача, врхунских стручњака и агронома, као и представника образовних и надлежних државних институција. Симпозијум о пољопривредној техници организовали су Национално научно друштво за пољопривредну технику и Департман за пољопривредну технику новосадског Пољопривредног факултета.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'