Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Др Вук Радојевић отворио 27. „Пударске дане“ у Иригу

13.09.2019

Др Вук Радојевић отворио 27. „Пударске дане“ у Иригу

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је отворио вечерас, на иришком Рибарском тргу, овогодишње - 27. по реду „Пударске дане“.

Ова традиционална привредно - туристичка манифестација, која се дуже од четврт века одржава у Иригу, посвећена је пудару – чувару винограда, вину, грожђу и развоју виноградарства.

Радојевић је посебно похвалио Друштво Ирижана, као и локалну самоуправу за организацију ове, по много чему јединствене манифестације, и истакао да „Пударски дани“ заслужују пуну подршку, јер на најбољи начин негују винску традицију, културу и обичаје Ирига и целог овог краја.

„Покрајински секретаријат препознаје значај оваквих и сличних манифестација, и из тог разлога и финансијски подржавамо организацију и овогодишњих „Пударских дана“. Ириг са око 250 хектара винограда у иришком атару, као и са искораком када је у питању велики труд у погледу подизања квалитета вина, потом добијања ознаке географског порекла „Сремски рејон/Срем“ где су уврштене четири винарије из Ирига са 23 вина достајанствено и репрезентативно представља цео Срем“, истакао је вечерас у Иригу др Радојевић и додао да све то доприноси да произвођачи буду боље препознати како на домаћем, тако и међународном тржишту.

Радојевић је указао на чињеницу да је Покрајинска влада од 2017. године по први пут препознала потребу субвенционисања виноградаре и винаре кроз субвенције за подизање нових засада винове лозе. Он је посебно нагласио да је задовољан што винарије из овог краја користе те субвенције и успешно их реализују.

„За ово кратко време успели смо да око 170 милиона динара инвестиција да реализујемо када је у питању опрема за винарије“, подсетио је ресорни секретар и пожелео Ирижанима успех у даљој организацији ове манифестације која окупља завидан број излагача и посетилаца из околних региона.

Секретар Радојевић изнео је да Ириг има још нечим да се похвали, а реч је о Средњој стручној пољопривредној школи где се одвија дуално образовање, коју је ресорни секретаријат такође финансијски подржао путем субвенција за набавку најновије опреме.Он је указао да је реч о стручној школи која је пример како се млади квалитетно могу образовати, како би се најбоље бавили оним што је главна карактеристика њиховог краја - виноградараством и производњом вина. Он је истакао да ће ова подршка бити настављена, јер је опредељење Покрајинске владе да улаже и у квалитетну стручну едукацију.

Председник општине Ириг Стеван Казимировић поздравио је вечерас Ирижане и указо на значајну могућност да вечерас винари и виноградари изнесу своје производе и покажу их посетиоцима широм региона. Посебну захвалност изразио је на подршци Покрајинској влади и ресорном секретаријату коју пружају за развој воћарства и виноградарства у овој сремској општини.

Манифестацију Пударски дани и ове године прати богат културно – уметнички и забавни програм, те дешавања као што су: Фрушкогорски сајам вина „Пударев избор и богат дечији програм. У склопу ових пударских дана новину у програму чини едукативни део намењен садашњим и будућим винарима, који је посвећен томе како да се започне и унапреди постојећа винска производња.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'