Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Радојевић и Недимовић: „Срећна коза“ прави пример где су повезани сточарство, прерада и трговина

06.08.2019

Радојевић и Недимовић: „Срећна коза“ прави пример где су повезани сточарство, прерада и трговина

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, обишао је данас фарму Небојше Јоксимовића „Срећна коза“ у Великом Гају у општини Пландиште, и након тога разговарао са пољопривредницима са територије општине Пландиште, између осталих са мини произвођачима воћних ракија и меда.

Фарма „Срећна коза“ на мужи има 140 коза, а основу асортимана чине полутврди пуномасни козји сиреви, према речима домаћина, направљени уз помоћ струке, који су се одмах пробили на тржишту.

Према речима Вука Радојевића, ова фарма коза са производњом сирева јесте пример добре праксе како мали и средњи пољопривредници морају да организују своју производњу и праве производе са додатном вредношћу.

Министар Бранислав Недимовић нагласио је да је „Срећна коза“ управо оно за чега се ресорно министарство годину и по дана залаже: а то је производња и продаја на кућном прагу, што је прописима омогућено за производе од меса и млека, а ускоро ће бити и за производе биљног порекла. Према његовим речима, поврат средстава за набавку опреме за овакву мини прераду и продају је од 50 до 60 одсто.

У разговору са пољопривредницима из овог дела Баната, констатовано је да су слабије користили субвенције са покрајинског нивоа. Покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић позвао је пољопривреднике да прате конкурсе Секретаријата и остваре право на бесповратна средства, која за стартап програм пољопривредника млађих од 40 година износе и до 90 одсто,а онда им располагању стоје и остале аграрне мере Покрајинског секретаријата.

Радојевић је нагласио да је са локалном самоуправом Пландиште остварена добра сарадња у реализацији пројеката којима се подиже ниво квалитета живота на селу, као што су пројекти на реконструкцији водоводних мрежа, што је потврдио и председник Општине Пландиште Јован Репац.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'