Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Радојевић и Недимовић разговарали са пољопривредницима из Ривице у општини Ириг

05.08.2019

Радојевић и Недимовић разговарали са пољопривредницима из Ривице у општини Ириг

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је данас, заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, посетио регистровано пољопривредно газдинство Бранислава Петричевића у Ривици, у општини Ириг, где је са пољопривредницима из овог и суседних села разговарао о томе како да унапреде своју пољопривредну производњу. Посебно је било речи о развоју виноградарства, винарства, воћарства и сточарства у овом крају, као и о подршци за набавку опреме за прераду воћа и поврћа.

Покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић рекао је да је Ривица препознати виноградарски, воћарски и сточарски крај и изразио задовољство што су овдашњи пољопривредници користили субвенције из покрајинског будзета, пре свега као подршку младим пољопривредницима и за винарије.

„У разговору смо могли чути да постоји значајно интересовање за даље унапређење виноградарске и винарске производње и због тога ћемо, кроз предстојећи ребаланс покрајинског будзета, издвојити додатна средства за подршку винаријама, да дођу до нове опреме која ће цену коштања учити нижом и обезбедити већу конкурентност производње“, рекао је др Вук Радојевић.

Радојевић је истакао да Покрајински секретаријат, кроз своје мере подржава мале и средње пољопривредне произвођаче доделом субвенција за осавремењавање опреме и препоручио да се удружују, посебно виноградари и винари, јер мали произвођачи тешко могу да опстану на тржишту без удруживања у кооперативе и задруге, за чега имају и финансијску подршку државе.

Министар Бранислав Недимовић рекао је да ће бити подржан развој виноградарства и винарства у овом крају, по посебном пројекту који ће Влада Србије предложити крајем године.

„Он ће подразумевати, не само набавку садног материјала и опреме, него и развој читаве једне платформе које ће бити један од алата за развој туризма. Ривица и јужне падине Фрушке горе су идеалне управо за реализацију таквог пројекта“, изјавио је Недимовић.

Министар пољопривреде разговарао је са пољопривредници и о субвенцијама, отварању нових тржишта за извоз наших пољопривредних производа, рејонизацији пољопривредних подручја у земљи коју ће сачинити научне институције и томе прилагодити систем субвенција и, посебно апеловао на сточаре да спроводе мере превенције, као што су редовна здравствена заштита и хигијена, како би се спречила појава афричке куге код свиња.

Кад је реч о останку младих на селу, Недимовић је најавио да ће у септембру бити нови конкурс за грантове за заснивање и унапређење пољопривреде производње. Према правилнику, први који ће добити средства су пољопривредници који се баве повртарством, воћарством и сточарством, то су најтеже гране пољопривреде за које треба имати физичку снагу коју имају млади људи.

Покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић је похвалио газдинство домаћина данашњег окупљања Бранислава Петричевића рекавши да је прави пример успешног породичног газдинства.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


ОБАВЕШТЕЊЕ28.10.2020ОБАВЕШТЕЊЕОбавештење подносиоцима пријава на конкурсе које је расписао Покрајински секретаријат за пољопривреду, ...


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'