Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Пуштен у рад нови комбајн „Џон Дир“ Истраживачко-образовног центра Пољопривредног факултета у Новом Саду

28.06.2019

Пуштен у рад нови комбајн „Џон Дир“ Истраживачко-образовног центра Пољопривредног факултета у Новом Саду

У „Агро Цампусу“ у Темерину - будућем Истраживачко-образовном центру Пољопривредног факултета у Новом Саду, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић пустили су у рад нови универзални комбајн марке „Џон Дир“ (John Deere), вредан више од 32 милиона динара.

Средства за ову капиталну инвестицију обезбедио је Пољопривредни факултет у Новом Саду, а суфинансиран је од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је изјавио да се на покрајинском нивоу успешно реализује аграрна мера која се односи на финансијску подршку за набавку нове савремене опреме средњим пољопривредним школама и Пољопривредном факултету. У претходне три године, кроз ову конкурсну линију, Покрајински секретаријат за пољопривреду је, како је навео, уложио око 60 милиона динара у пољопривредне школе и Пољопривредни факултет.

„Сматрамо да је пољопривредна производња одржива једино на примени најновијих технологија и знања. Пољопривредна производња мора бити заснована на знању, јер се тако улаже у младе, који ће бити генератор и мотор развоја и будућност“, изјавио је Радојевић.

Радојевић је, такође, истакао значај тога што се Пољопривредни факултет определио за осавремењивање пољопривредне механизације која дуги низ година у претходном периоду није била обнављана.

„То је предуслов како би наше младе колеге, студенти, имали прилику да поред теоретских сазнања овладају и практичним вештинама на најсавременијој опреми. У претходне три године имали смо прилику да заједно купимо трактор и житну сејалицу, а сада и нови универзални комбајн. Уверен сам да само на овај начин можемо дати допринос и у научно-истраживачком делу, да дођемо до још бољих резултата. А те резултате треба да примењују наши пољопривредници и тиме своја газдинства учине профитабилнијим и конкурентнијим“, рекао је Радојевић.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић је, поводом заједничке инвестиције у нови модеран комбајн, изјавио да је једна од најважнијих ствари у раду Покрајинске владе уједињеност око пројеката. Захвалио се запосленима на Пољопривредном факултету, који су одлучили да своја средства уложе у обнову механизације, како би студенти могли своја знања да стекну у практичној настави.

„То је водећи пут за остварење наших тежњи – а то је дуално образовање, да у њега што пре интегришемо принципе праксе и да по завршетку студија имамо инжењере који ће моћи да се носе са изазовима савремене пољопривреде“, истакао је др Милошевић.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица истакао је да је пуштање у рад новог комбајна важан догађај за Пољопривредни факултет, јер показује како у пракси изгледа партнерски однос између Пољопривредног факултета и Покрајинске владе. Инвестирањем у модерну механизацију и опрему, према мишљењу декана Тице, стварају се услови за савремену практичну наставу за студенте, наставнике и сараднике.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'