Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Секретар Радојевић и министар Недимовић обишли пољопривреднике у Сусеку и Бегечу

25.06.2019

Секретар Радојевић и министар Недимовић обишли пољопривреднике у Сусеку и Бегечу

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је данас, заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, обишао пољопривредно газдинство породице Бегојевић у Сусеку, у општини Беочин.

Након ове посете, обилазак пољопривредника у Јужнобачком округу, настављен је састанком са пољопривредницима у Бегечу.

Породица Бегојевић која, у оквиру свог газдинства, поседује 50 грла крава музара, бави се узгојем свиња и оваца и обрађује око 200 хектара земље, пример је пољопривредног домаћинства које постиже изузетне резултате.

Данашња посета пољопривредницима у Покрајини, према речима покрајинског секретар за пољопривреду др Вука Радојевића, била је још једна прилика да се упознају са покрајинским мерама за пољопривреду.

„Захвалан сам и министру Недимовићу, који заједно с нама обилази регистрована пољопривредна газдинства широм Војводине. Оваква газдинства су прави пример добре праксе, где поред ратарске имамо и озбиљну говедарску, свињарску и овчарску производњу. Порука је да на овакав начин једно газдинство може да опстане и да избори своје место на тржишту и обезбеди егзистенцију за све своје чланове“, рекао је Радојевић.

Он је подсетио да ресорни секретаријат има значајан износ финансијских средстава намењен за субвенционисање регистрованих пољопривредних газдинстава, и нагласио да никада није било више новца за ову намену у аграрном будзету Војводине.

Др Радојевић је указао и на повољности стартап програма за младе пољопривреднике и позвао их да конкуришу.Како је Радојевић навео, за младе пољопривреднике ниво субвенција, у односу на укупну инвестицију, износио би до 90 одсто. Овакве субвенције су одличне да подстакну почетнике у њиховом агробизнису, с циљем и да млади остану на селу и створе услове за добар живот.

Радојевић је указао и на чињеницу да баш у Бегечу постоји прави пример добре праксе, где је означено географско порекло „бегечка шаргарепа“, уз пуну подршку Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за пољопривреду. То је, како је покрајински секретар нагласио, истовремено и добар пример удруживања индивидуалних произвођача - у земљорадничку задругу –„Бегечки повртари“, која јесте носилац интелектуалне својине и модел који треба и остали да примене.
Др Радојевић је истакао да је ово модел адекватне подршке од стране свих чинилаца на државном нивоу, у циљу повећања конкурентности и интензивности пољопривредне производње.

Поводом састанка са пољопривредницима у Бегечу, министар Недимовић осврнуо се на шире потреба, које су у овом бачком месту исказали на плану прерађивачке индустрије њихових производа.

„Ако мене питате, Бегеч је симбол промене, у квалитативном смислу, за пољопривреду Србије. Ако је пре десет година Србија била увозник шаргарепе, а данас је један од већих извозника, и извози у земље које су некад биле најбољи извозници, попут Пољске, онда је то показатељ колико се овде добро ради и како се примењују најсавременија технолошка знања“, указао је Недимовић. Он је подсетио да ова средина користи и средства из ИПАРД фондова, као и да је логично да се сада стигло до прерађивачке индустрије. Министар пољопривреде је изнео могућност да се овде изађе са мерама подршке које је Републичка влада наменила за прерађивачку производњу, у висини од од 20 до 50 одсто, за изградњу нових погона.

Како је Недимовић указао, овде није фокус само на новим радним местима, већ на новој иновативној опреми и новим тржиштима, неопходним нашој пољопривреди.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Питајте секретара Буџет АП Војводине Програм развоја АП Војводине


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'