Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Пословна заједница "Индустријско биље" обележила два јубилеја

15.05.2019

Пословна заједница "Индустријско биље" обележила два јубилеја

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић честитао је данас, на свечаности у Привредној комори Војводине, представницима Пословне заједнице "Индустријско биље" обележавање два значајна јубилеја - 60 година Саветовања индустрије уља Србије и 40 година рада ове пословне заједнице.
У присуству представника новосадског Иститута за ратарство и повртарство, Технолошког и Пољопривредног факултета и прерађивачког сектора, научних радника и стручњака, секретар Радојевић је указао на значај и допринос сектора за производњу и прераду индустријског биља, као иуспешну сарадњу коју са овим представницима остварује ресорни секретаријат.
„Пословне активности саме заједнице, поред традиционалног саветовања, одржавања семинара у земљи и иностранству, издаваштва, јесу подједнако значајна као и анализа сетвених површина, очекиваних приноса и укупне производње, увоза и извоза у Републици Србији“, истакао је Радијевић и навео да и на основу ових економских индикатора производње индустријског биља, свакако се доносе одређене мере, као и стратешки документи којима се даље дефинишу правци даљег развоја и унапређења ове области.
Он је навео да је реч о сектору који остварује значајан девизни прилив, чему у прилог говори чињеница да је прошле године вредност извоза износила близи 150 милиона евра, што је нешто више у односу на 2017. годину, док је вредност увоза смањена за око 40 одсто. Радојевић је навео да се свакако се бележи суфицит и највише се извози сунцокрета, а потом уљане репице.
И поред великог квалитета производње којим могу да се похвале наша предузећа, има још простора за унапређење производње индустријског биља. Како је Радојевић указао, неки од модела  јесу пре свега модернизација и дигитализација пословног процеса, потпуна употреба декларисаног семена као и повећање површина под системом за наводњавање, где Покрајински секретаријат за пољопривреду расплаже значајним средствима намењеним пољопривредницима из наше покрајине.
Директор Пословне заједнице „ Индустријско биље“ др Олга Чуровић захвалила се на честиткама поводом ова два значајна јубилеја и навела значај саветовања за унапређење пословања својих чланица у области производње и прераду индустријског биља.
„Ми смо већ познати у свету и стране компаније, које нам сада већ стално долазе, поручују да смо јединствени по начину пословања и одржавању саветовања“, истакла је др Чуровић која је истакла да закључци са саветовања, представљају смернице и путоказ за даљи рад.
У склопу обележавања јубилеја,  одржана је и промоција монографије посвећена овој пословној заједници. Др Вуку Радојевићу и партнерима ове пословне заједнице у Новом Саду уручене су и  повеље за допринос у развоја ове области.  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'