Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Вук Радојевић отворио Салон вина Војводине у Београду

16.11.2018

Вук Радојевић отворио Салон вина Војводине у Београду

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић отворио је вечерас други по реду Салон вина Војводине, који се, уз богат програм, одржава у савамалском простору Схаре Сqуаре у Београду.

Ресорни секретар је у обраћању званицама, стручњацима и познаваоцима вина, истакао задовољство због одржавања ове манифестације, која по други пут, на најбољи начин промовише вина Војводине, и која је због свог значаја стекла заједничку подршку и разумевање покрајинских секретаријата: за пољопривреду и привреду.

“Први салон вина прошле године имао је 14 излагача, док се ове године овде представља 25 винара.Очигледно да је ово успешан модел за представљање вина из Војводине у Београду, а што винари најбоље препознају и показују кроз своје учешће”, указао је Радојевић отварајући ову манифестацију.

Осврнувши се на раст винске индустрије и експанзију виноградарства у Војводини, ресорни секретар је навео да Војводина има 150 регистованих винарија, и око пет хиљада хектара винограда, од којих је готово половина у Срему.Он је подсетио и да је Покрајинска влада, по први пут, од прошле године покренула мере аграрне политике на нивоу Војводине, које финансијски подржавају виноградаре кроз субвенције за виноградарску производњу. Оно што је најзначајније, уложило се у најсавременију опрему за производњу вина, како би она постала што ефикаснија и конкурентнија како на домаћем, тако и међународном тржишту.

Поред тога заједнички је уложино милион евра у винарије Војводине, и како је још Радојевић рекао за прошлу и ову годину потписано је и 44 уговора са исто толико винарија. Како је навео, изузетно значајан вид подршке у оквиру стартап програма, пружен је младим пољопривредницима за започињање њиховог агробизниса.

Радојевић је истако да ће се оваква подршка Секретаријата наставити, и подсетио и на најсавременији вински анализатор у вредности од 17 милиона динара, који је Покрајина купила и који је смештен на огледном добру Института за виноградарство у Сремским Карловцима. Циљ је био да се производња учини јефтинијом ипобољша квалитет домаћих вина.

Радојевић је исто тако навео и значај доприноса, који треба да буде усмерен на брендирање винских регија, у чему војвођански произвођачи могу рачунати на стручну подршку ресорних секретаријата.Честитајући домаћинима на успешној манифестацији, пожелео да она прерасте у традиционалну и допринесе да ниво винске културе у Србији из године у годину расте.

У оквиру Салона, који је организовало Удружења винара Војводине, 25 винарија из покрајине представило је своја вина београдској публици.

Гости су могли да пробају фаворите из актуелних берби, као и нова вина војвођанских винарија, које су у оквиру овогодишњег Салона приредиле премијеру својих нових производа.У склопу манифестације, одржане су и радионице о белим и црвеним винима Фрушке горе.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'