Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство
АПВ | Вести
Назад
Одржана национална конференција о управљању руралним земљиштем

16.11.2018

Одржана национална конференција о управљању руралним земљиштем

У последњих 10 година поступак укрупњавања пољопривредног земљишта путем комасације покренут је на 125.000 хектара, али су потребе вишеструко веће, па је ову процедуру неопходно унапредити доношењем посебног закона и успостављањем стабилнијег система финансирања.

Ово је данас речено на националној конференцији о управљању руралним земљиштем, коју су организовали Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Немачка развојна агенција (ГИЗ), на којој се обратио и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић.

То су, уједно, и кључне препоруке анализе ефеката комасације коју су спровели НАЛЕД и ГИЗ, у оквиру пројекта "Јачање управљања земљиштем на нивоу локалних самоуправа у Србији".

Анализа која је рађена у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде је показала да комасација доноси велике користи за државу, али доприноси и уштедама.

Покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић је указао да ова област утиче на социо-економско и демографско стање у руралним подручјима.
„Комасација је један од приоритета Покрајинске владе и у претходне три године у комасационе поступке је инвестирано око 565 милиона динара. Ми ћемо и у наредном будзету АП Војводине определити финансијска средства за комасацију“, истакао је Радојевић.

Он је искористио и ову прилику, те позвао локалне самоуправе са територије АП Војводине да буду проактивне, да припреме неопходну документацију, да конкуришу и да остваре право на бесповратна финансијска средства.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да су кључни приоритети у области пољопривреде управо комасација, систем за наводњавање и електрификација поља.

Он је рекао да је потребан нови приступ, и посебан закон, као и да се утврде нова правила игре.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владимир Новаковић истакао је да је свеобухватна анализа ефеката комасације на којој су радили експерти НАЛЕД-а у сарадњи са Министарством пољопривреде и уз подршку ГИЗ-а, показује да је у претходних 10 година чак 125.000 хектара пољопривредног земљишта било укључено у процес прерасподеле власништва и укрупњавања.
  

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Нема повезаних вести


ПРЕТРАГА ВЕСТИ

Текст :

Датум :


Покрајински фонд за развој пољопривреде АП Војводине

Управа за аграрна плаћања

Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине

Гаранцијски фонд АП Војводине

Пољопривредна саветодавна служба АП Војводине

Прогнозно извештајна служба заштите биља АП Војводине

Пољопривредне стручне службе Србије

Зелена прогноза

ЈПВ 'Воде Војводине' Нови Сад

ЈП 'Војводина шуме'